Hoeveel geld kan ik lenen en hoe wordt dat berekend?

Geld Lenen via Nibud.nl

Home » Geld Lenen » Hoeveel geld kan ik lenen en hoe wordt dat berekend?

}

17 november 2023

Geld lenen kost geld. Met die uitdrukking zijn we allemaal opgegroeid. Toch zijn er situaties waarin je wel geld moet lenen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een huis wil kopen. Vrijwel niemand kan dat van z’n eigen geld spaargeld kopen. Daarnaast zijn er nog meer situaties te benoemen. Voor nu is het vooral belangrijk hoeveel je kunt lenen en hoe dat berekend wordt. Dat leggen we hieronder uit aan jou.

Waarom zou ik lenen?

Een lening afsluiten moet je alleen doen als het echt niet anders kan. Als je geen andere oplossing hebt is een lening afsluiten wellicht iets voor jou. Het gaat dan om grote aankopen die eigenlijk niet langer meer kunnen wachten. Denk aan het verbouwen en plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer. Als dat niet langer kan wachten en je hebt momenteel het geld nog niet bij elkaar. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om te lenen.

Hetzelfde geldt voor de aankoop van een nieuwe woning of auto. Of het starten van een eigen bedrijf. Dat kunnen allemaal redenen zijn om een lening af te sluiten bij de bank. De grote vraag is alleen of je de lening kunt krijgen, want de hoogte verschilt per persoon.

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel geld je kunt lenen als individu hangt af van een aantal factoren. Allereerst wordt er gekeken naar je inkomen. Jij weet zelf wel wat je per maand verdient dus dat is makkelijk. Daarnaast wordt er gekeken naar jouw gezinssituatie. Woon je samen met een werkende partner? Dan kun je natuurlijk een hogere lening aanvragen, dan wanneer je alleen bent. 

Daarnaast kijken ze ook naar andere leningen en verplichtingen die je al hebt lopen. Heb je bijvoorbeeld kinderen bij een ex-partner, waar je alimentatie voor betaalt? Dan wordt dat ook meegenomen in de overweging of je kunt lenen. Daarnaast wordt jouw woonsituatie onder de loep genomen. Er wordt gekeken hoeveel je maandelijks kwijt bent aan hypotheek of huur.

De lasten die jij maandelijks al hebt, kunnen namelijk niet ingezet worden voor het afbetalen van de lening. Daarom worden deze bedragen meegenomen in de beslissing of jij kunt lenen of niet. Bovendien worden die bedragen gebruikt om te berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Dat bedrag is dus bij iedereen anders. Iedereen heeft namelijk een ander salaris en andere maandelijkse kosten en daardoor ook een ander budget.

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Als de bank akkoord gaat, dan heb je de keuze uit twee opties: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De meeste mensen kiezen voor de persoonlijke lening, omdat deze in veel gevallen het gunstigste is.

Bij een persoonlijke lening bepaal je ook meteen de datum waarop de lening moet zijn afgelost. Dat betekent dat jij bijvoorbeeld op 1 januari 2024 een lening van € 20.000 afsluit en deze op 1 januari 2029 moet hebben afgelost. Je weet dan meteen wat voor maandbedrag jij moet aflossen gedurende die 5 jaar. Daar zit de rente ook al bij berekend, want dat is een vast bedrag.

Met een doorlopend krediet kun je tot aan een afgesproken limiet geld opnemen. Je spreekt dus bijvoorbeeld een doorlopend krediet van € 30.000 af. De eerste maand neem je € 5.000 op om alvast in de verbouwing van je woning te steken. De maanden daarna los je die € 5.000 af en betaal je er rente over. Let erop dat die rente elke keer verandert. Heb je die € 5.000 afgelost? Dan kun je die weer opnieuw lenen.

Let op, geld lenen kost dus inderdaad geld en bovendien word je BKR geregistreerd. Dat is iets wat veel mensen niet weten.

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *