Geld sparen

Home » Geld sparen

Meer geld sparen: Hoe pak je dat aan? In deze categorie publiceren wij informatieve artikelen met effectieve geld besparende tips en tricks. Handig voor iedereen! Vul jouw spaarvarken en start vandaag nog met meer sparen. Start met lezen.

Artikelen met manieren om extra geld te sparen

De beste spaarrekeningen in Europa

De beste spaarrekeningen in Europa

Sparen wordt steeds belangrijker. Natuurlijk is het altijd al goed geweest om een buffer te hebben, maar voornamelijk nu wil je zoveel mogelijk sparen. De prijzen zijn namelijk gigantisch aan het stijgen en dat maakt alles duurder. Zo is het bijvoorbeeld veel...

Eerste hulp bij een volle spaarrekening!

Eerste hulp bij een volle spaarrekening!

Iedereen heeft het wel eens geprobeerd: sparen. De ene persoon gaat het makkelijker af dan de ander. Hoe komt dat toch? Sommigen kunnen het amper volhouden, terwijl anderen auto’s, huizen en vakanties bij elkaar sparen. Tijd om actie te ondernemen en jezelf zo’n volle...

6 unieke feitjes over hoe Nederlanders geld sparen

6 unieke feitjes over hoe Nederlanders geld sparen

Nederlands zijn gierig, tenminste zo staan wij bekend bij onze zuiderburen. Dat is wellicht de waarheid, maar dat geldt toch lang niet voor iedereen. Het Nederlandse spaargedrag is toch wel bijzonder. De cijfers liegen er niet om en de feitjes zijn duidelijk. Het...

Geef je vaak te veel geld uit of koop je te snel iets wat je eigenlijk niet nodig hebt? Dan is het sparen van geld al snel moeilijk. Geld sparen hoeft niet moeilijk te zijn en kan zelfs leuk en eenvoudig worden.

Wel moet je voor het sparen van geld een spaardoel hebben en moet je goed weten hoe je je geld goed kunt onderbrengen en beheren. Geld sparen is voor iedereen mogelijk en op deze pagina lees je hoe je dit mogelijk kunt maken!

Geld sparen: Een financiële buffer voor later

Je kunt geld sparen om meerdere redenen. Misschien wil je wel een nieuwe auto kopen of wil je sparen voor een nieuw bed. Maar inkomsten sparen is ook belangrijk om voor later een financiële buffer op te bouwen.

Door maandelijks of wekelijks een bepaald bedrag op je spaarrekening te zetten, kun je voor later een leuk spaarbedrag opbouwen. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om van te leven zodra je met pensioen bent. Als je al vroeg begint met geld sparen, zorg je ervoor dat je het later makkelijk hebt op financieel gebied.

Het opbouwen van een financiële buffer voor later is ook belangrijk voor als je op jezelf wil gaan wonen. Je kunt deze buffer dan gebruiken om bijvoorbeeld een wasmachine te kopen of je huis in te richten met mooie meubels.

Hoe ga je van start met geld sparen?

Voordat je begint met sparen, is het belangrijk om te weten hoe je dit kunt doen. Hoe geld sparen, dat is misschien een vraag die je jezelf stelt. Op deze vraag is het antwoord niet zo moeilijk.

Je begint met het berekenen van je inkomsten en je uitgaven. Hoeveel krijg je elke maand binnen op je rekening en wat moet je uitgeven aan vaste kosten? Door dit voor jezelf op een rijtje te zetten, ontdek je hoe geld sparen mogelijk is. Door je inkomsten en uitgaven bij te houden, weet je precies wat je maandelijks overhoudt om van te leven en te sparen. Zo weet je hoe sparen op een overzichtelijke en eenvoudige manier geregeld kan worden.

Kortom: Maak jouw inkomende en uitgaande geldstromen inzichtelijk, al dan niet in samenspraak met een financieel specialist. Doelgericht besparen wordt zo makkelijker.

Hoe spaar je meer geld?

Waar kun je gespaard geld onderbrengen?

Als je geld spaart, is het belangrijk om dit ergens onder te brengen waar alleen jij toegang tot hebt. Geld in een kluis opsparen die je thuis hebt, is misschien niet de meest veilige keuze. Je kunt de sleutel kwijtraken of iemand anders kan deze vinden en je geld weghalen.

De meest veilige manier om je gespaarde geld onder te brengen, is op je eigen spaarrekening. Deze kun je koppelen aan je gewone bankrekening, waardoor je heel eenvoudig geld over kunt maken naar je spaarrekening.

Dit is een zeer veilige manier van geld sparen, omdat alleen jij in kunt loggen op je bankrekening en kan zien hoeveel spaargeld je inmiddels hebt. Je gespaarde geld onderbrengen? Kies dan gewoon voor je spaarrekening bij de bank waar jij bij aan bent gesloten.

5 handige geld sparen tips

Kun je nog voor geld sparen tips gebruiken? Dan zit je bij ons op de juiste plek. Wij willen graag een aantal spaartips aan je meegeven. Zo kun je op een slimme manier extra sparen en houd je het voor jezelf ook inzichtelijk.

De volgende vijf tips om meer te sparen zullen wij op deze pagina behandelen, namelijk:

  1. Rente over je spaargeld verkrijgen
  2. Het stellen van een duidelijk spaardoel
  3. Het belang van consistent geld opzij zetten
  4. Prijsbewuster worden om extra te sparen
  5. Desgewenst een financieel adviseur inschakelen

Lees hieronder onze uitgebreide toelichting op deze 5 geld sparen tips!

Geld sparen tips

Tip 1: Verkrijg rente over jouw spaargeld

Eén van de geld sparen tips die we aan je mee willen geven, is het verkrijgen van rente over jouw spaargeld. Als je geld op de bank laat staan en een aparte spaarrekening hebt, kun je daarover rente krijgen. Hoe meer spaargeld je op de bank hebt staan, hoe meer rente je hiervoor zal ontvangen.

Rente bestaat vaak uit basisrente en een getrouwheidspremie. Hoeveel rente je ontvangt is per bank verschillend. Het is dus verstandig om van te voren te bekijken hoeveel rente je bij jouw bank kunt verkrijgen. Misschien kun je bij een andere bank wel op veel meer rente rekenen. Voor het verkrijgen van rente hoef je, naast het sparen van geld, verder niets te doen.

Tip 2: Stel jezelf een spaardoel

Als je geld wilt sparen, is het belangrijk om een spaardoel op te stellen. Een spaardoel zorgt voor overzicht en een doel om naar te streven. Je kunt een spaardoel opstellen door eerst te bedenken waarvoor je wil sparen en hoeveel je hiervoor nodig hebt.

Wil je een spaardoel opstellen voor een nieuwe auto? Bekijk dan hoe duur de auto is en hoelang je nodig zal hebben om hiervoor te sparen. Dit kun je vervolgens allemaal uitwerken in je spaardoel. Stort bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks geld op je spaarrekening om zo je spaardoel te kunnen bereiken. Is dit je gelukt? Dan kun je met trots van je nieuwe aanwinst genieten!

Tip 3: Blijf consistent geld opzij zetten

Om geld te kunnen sparen en je spaardoel te bereiken, is het belangrijk om dit op een consistente manier te doen. Door consistent geld opzij te zetten, kun je op een structurele manier geld bij elkaar sparen. Zo heb je je spaardoel het snelst bereikt en voorkom je dat je straks geld te kort komt als je het nodig hebt.

Tip 4: Meer geld sparen? Word prijsbewuster

Nog een geld sparen tip die we je mee willen geven, is het in de gaten houten van prijzen en prijzen met elkaar vergelijken. Wordt prijsbewuster en spaar op die manier nog meer geld. Door de acties en kortingen in de gaten te houden bij de winkels, kun je veel dingen op een voordelige manier aanschaffen.

Kijk bijvoorbeeld naar 1+1 gratis acties bij de supermarkt waar je naartoe gaat. Wil je online iets bestellen? Vergelijk dan de producten en prijzen met elkaar, zodat je uiteindelijk de meest voordelige keuze kunt maken.

Door prijsbewuster te worden kun je dus meer geld overhouden aan het eind van de maand. Dit kun je dan vervolgens weer gebruiken voor geld sparen.

Tip 5: Contacteer een financieel adviseur

Heb je moeite met geld sparen? Dan is dat helemaal niet erg en zeker niet iets om jezelf voor te schamen. Als je geld opzijzetten moeilijk vindt, is het aan te raden om een financieel adviseur te raadplegen. Je kunt een financieel adviseur contacteren om jou op de goede weg te helpen.

Als je eenmaal bezig bent met geld sparen en het gaat de goede kant op, kun je er altijd voor kiezen om op eigen benen te staan en zonder financieel adviseur verder te sparen. Een financieel adviseur kan jou advies geven. Hoe je het beste geld kunt sparen, hoe je hier voordeel uithaalt, hoe je een spaardoel op kunt stellen en hoe je met geld om kunt gaan. Een financieel adviseur kan dus voor meerdere doeleinden handig zijn.

Geld sparen of beleggen: Wat is wijs?

Naast geld sparen is het ook mogelijk om te beleggen. Sparen of beleggen is iets waar je veel over moet weten. Spaar extra door een spaardoel op te stellen en zo een financiële buffer op te bouwen, maar je kunt ook beleggen. Geld sparen of beleggen kan beide geld opleveren.

Door te beleggen kun je geld verdienen op zowel korte als lange termijn, maar wel moet je rekening houden met eventuele risico’s. Als je kiest voor geld sparen weet je zeker dat het geld bij jou blijft en dat alleen jij toegang hebt tot je spaargeld.

Kies je voor beleggen? Dan moet je je geld inleggen bij iemand anders en bestaat er dus het risico dat je je inleg verliest. Ben je van plan om te beleggen? Dan is het aan te raden om een goede research te doen en een financieel adviseur te contacteren.

Mogelijke valkuilen tijdens het sparen van veel geld

Ben je bezig met geld sparen en gaat dit je goed af? Dan is het heel leuk om te zien dat je spaarrekening stijgt en dat je al heel wat geld aan de kant hebt weten te zetten. Maar wel is het belangrijk om jezelf bewust te zijn van eventuele valkuilen. Zo kan het gebeuren dat je jezelf door je spaargeld laat verleiden en daardoor een impulsieve aankoop doet.

Ben je aan het sparen voor een financiële buffer voor later? Dan is het niet de bedoeling dat je hier ineens een dure tas of een nieuwe auto van koopt. Laat jezelf dus niet verleiden door leuke koopjes of kortingen, want het is zonde als je het geld voor niets hebt gespaard.

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.