Geld besparen

Home » Geld besparen

Geld besparen kan een effectieve manier zijn om jouw kapitaal te laten groeien. Daarnaast vinden veel mensen het besparen van geld een sport; jij ook? Lees dan de artikelen over kosten besparen die op deze pagina door onze finance experts gepubliceerd worden.

Prijzen vergelijken

Het vergelijken van prijzen kan jou veel geld besparen. Onze finance experts publiceren in deze categorie handige tactieken om slim te vergelijken.

Koopjes scoren

Vind jij koopjes scoren ook zo leuk? Dan vind je deze categorie interessant! Wekelijks plaatsen wij artikelen over het scoren van koopjes in deze sectie.

Slim geld beheren

Bespaar meer geld door op een slimme wijze jouw kapitaal te beheren. Wij plaatsen in deze sectie tips over en suggesties voor het beheren van geld.

Geld sparen

Ook zijn er tal van effectieve manieren om extra centen te sparen. We plaatsen ze in deze categorie; verrassend en boeiend om te lezen.

Artikelen over het besparen van geld

De beste spaarrekeningen in Europa

De beste spaarrekeningen in Europa

Sparen wordt steeds belangrijker. Natuurlijk is het altijd al goed geweest om een buffer te hebben, maar voornamelijk nu wil je zoveel mogelijk sparen. De prijzen zijn namelijk gigantisch aan het stijgen en dat maakt alles duurder. Zo is het bijvoorbeeld veel...

Eerste hulp bij een volle spaarrekening!

Eerste hulp bij een volle spaarrekening!

Iedereen heeft het wel eens geprobeerd: sparen. De ene persoon gaat het makkelijker af dan de ander. Hoe komt dat toch? Sommigen kunnen het amper volhouden, terwijl anderen auto’s, huizen en vakanties bij elkaar sparen. Tijd om actie te ondernemen en jezelf zo’n volle...

Zo bespaar je geld op jouw autoverzekering

Zo bespaar je geld op jouw autoverzekering

Autorijden kost geld. Hoeveel dat is afhankelijk van het gebruik ervan. Zo weinig mogelijk rijden is het meest voordelig wat betreft de brandstof, het onderhoud, afschrijving en slijtage van de auto. Er zijn ook kosten bij het autorijden die daar niet afhankelijk van...

Prepaid creditcard: Wat zijn de voordelen en nadelen?

Prepaid creditcard: Wat zijn de voordelen en nadelen?

Ruim de helft van de Nederlandse bevolking heeft een creditcard in de portemonnee zitten. De betaalkaart is dan ook bijzonder handig en kan op allerlei momenten uitkomst bieden. Je kan bijvoorbeeld gemakkelijker een auto huren in het buitenland, aankopen achteraf...

Geld besparen is iets wat veel mensen bezighoudt. Iedereen wil zoveel mogelijk op de centjes letten, maar toch zijn er veel mensen die het moeilijk vinden om de beste manier van geld besparen te vinden. Dat is helemaal niet erg, want hier willen wij jou graag een handje bij helpen. Na het doornemen van deze pagina weet jij precies hoe je op een eenvoudige en slimme manier geld kunt besparen!

Meer geld besparen in 2022: Zo pak je dat aan!

Het besparen van geld is niet geheel onbelangrijk in het leven. Als je hard werkt en een leuk centje verdient, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je direct alles uitgeeft. Zelfs als je een goede boterham verdient is het een goede keuze om op de kleintjes te letten. Het besparen van geld hoeft zeker niet moeilijk te zijn, wat veel mensen juist wel denken. Met het besparen van geld kun je ervoor zorgen dat je aan het eind van de maand meer overhoudt. Zo kun je meer geld sparen en kun je sneller leuke dingen doen.

Om geld te kunnen besparen heb je inzicht nodig. Aan welke dingen geef je het meest uit en waarop kun je het meest besparen? Voor het besparen van geld is het belangrijk dat je eerst een duidelijk inzicht krijgt over je geldzaken. Bedenk voor jezelf wat je vaste lasten zijn waar je niet aan kunt ontkomen. Vervolgens zet je op een rijtje wat je luxe uitgaven zijn, bijvoorbeeld de boodschappen en kleding. Als je inzicht hebt op je financiële plaatje, kun je met de beste tips beginnen met het besparen van geld.

Wat zijn de voordelen van meer besparen?

Aan geld besparen zitten veel voordelen vast. Als je geld spaart op je spaarrekening, kun je hiervoor een rentevergoeding krijgen. Dit is een paar procent op je totale spaargeld. Hiermee kun je jezelf niet rijk rekenen, maar wel is het altijd leuk om een extraatje te ontvangen met geld dat op de bank staat. Nog een voordeel van geld sparen is dat je het geld veilig op de bank kunt bewaren en dat je het er ook eenvoudig af kunt halen als je er bijvoorbeeld iets mee wilt kopen waarvoor je lang hebt gespaard.

Geld besparen zorgt voor financiële zekerheid en dat is een groot voordeel en ook nog eens ontzettend belangrijk. Door geld te besparen kun je onverwachte kosten betalen zonder hiervoor in de geldproblemen te belanden. Is de wasmachine kapot? Dan kun je bijvoorbeeld met het geld dat je in de tussentijd hebt bespaard een nieuwe kopen. Meer centen besparen is ook nog eens uitdagend. Elke keer als je weer geld op je spaarrekening erbij kunt zetten, mag je trots op jezelf zijn.

Hoe kan ik geld besparen?

Het is belangrijk om te weten op welke manier je het beste geld kunt besparen. Als je hier niet helemaal in thuis bent, komt de vraag ‘hoe kan ik geld besparen?’ misschien al snel in je hoofd voorbij. Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om geld te besparen. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Prijzen en deals vergelijken
  2. Slim geld beheren
  3. Koopjes scoren
  4. Overige manieren besparen

Kortom: Hoe kan ik extra besparen? Wij nemen hieronder deze bespaar opties met je door, waarmee jij veel geld over kunt houden aan het eind van de maand!

Meer geld besparen opties

Prijzen met elkaar vergelijken

Geld besparen is onder andere mogelijk door goed de prijzen met elkaar te vergelijken. Ga je boodschappen doen? Dan zijn bepaalde producten bij een andere supermarkt misschien wel veel goedkopen, waardoor je veel geld kunt besparen.

Prijzen met elkaar vergelijken kan door folders in de gaten te houden, maar is ook online mogelijk. Zoek de winkels op waar je naartoe moet gaan en bekijk welke prijzen er gehanteerd worden. Door te vergelijken zie je direct waar je het goedkoopst te spullen kunt halen die je nodig hebt en ook kun je direct uitrekenen hoeveel je hiermee hebt bespaard.

Slim jouw geld beheren

Als je geld wil besparen is het belangrijk om goed je geld te beheren. Doe dit op een slimme manier. Beheer je geld op een vaste rekening en bekijk hoeveel er maandelijks binnenkomt.

Als je je geld wil beheren op een slimme manier, is het belangrijk om te achterhalen welke vaste lasten je precies hebt. Zo weet je direct wat je elke maand hoe dan ook uit moet geven. Denk daarbij aan de hypotheek of huur van je woning, de zorgverzekering en andere vaste lasten waar je niet aan kunt ontkomen.

Weet je precies wat je maandelijks ontvangt en wat elke maand jouw vaste lasten zijn? Dan kun je uitrekenen hoeveel geld je overhoudt om overige dingen van te kopen. Als je op een slimme manier met je geld omgaat en op de kleintjes let, kun je veel geld besparen.

Koopjes en goede deals scoren

Heb je nieuwe schoenen nodig, wil je een nieuwe tv aanschaffen of wil je iets anders kopen? Dan kun je ook met deze koopjes geld besparen. Houd goed de deals in de gaten die bij de winkels op dat moment actief zijn. Bekijk de folders die je in de brievenbus ontvangt of kijk online welke aanbiedingen er gelden. Door koopjes en goede deals te scoren kun je uiteindelijk veel geld besparen.

Zo houdt je meer geld over op je doorlopende rekening of spaarrekening. Als je voor iets wil sparen is het leuk om dit pas aan te schaffen als het in de aanbieding is. Doe dit ook als je het geld al bij elkaar hebt gespaard. Kun je het product dat je graag wilt kopen? Kijk dan of er een aanbieding is, waardoor je nog meer geld over kunt houden en dus niet de volle mep hoeft te betalen.

Overige manieren geld besparen

Niet alleen kun je geld besparen door de dealers in de gaten te houden en geld te beheren op een slimme manier. Uiteraard zijn dat wel heel belangrijke punten, maar er zijn nog meer manieren waarop jij geld kunt besparen. Het besparen van geld is onder andere mogelijk door te bedenken wat je nou eigenlijk echt nodig hebt. Kijk je in de folder van je favoriete supermarkt en zie je dat er iets in de aanbieding is met veel korting? Dan ben je snel geneigd om dit in huis te halen, maar misschien heb je het wel niet perse nodig. Als je iets niet perse nodig hebt kun je het soms beter laten liggen, zodat je niet onnodig extra geld uit gaat geven. Op die manier kun je extra veel geld sparen.

Het besparen van geld is ook mogelijk door minder snel de verwarming op te draaien. Heb je naast een Cv-ketel ook een houtkachel? Dan is het vaak voordeliger om de houtkachel aan te doen. Zo bespaar je ook weer op je vaste lasten aan het eind van de maand en dit kan voor een behoorlijk verschil zorgen.

4 tips om meer geld te besparen

Wil je graag meer geld overhouden aan het eind van de maand? Dan kun je vast en zeker onze geld besparen tips goed gebruiken. Met onze geld besparen tips willen we je meegeven op welke manieren je eenvoudig en slim geld over kunt houden. We zoomen onder meer in op:

  1. Het besparen op vaste lasten
  2. De voordelen van een financieel adviseur
  3. Het gebruik van onafhankelijke vergelijkers
  4. Impulsieve aankopen voorkomen

Onderstaand nemen we deze 4 geld besparen tips met je door, zodat je weet hoe geld besparen kan zonder veel moeite te moeten doen!

Besparen van extra geld tips

Tip 1: Besparen op vaste lasten

Allereerst is het verstandig om naar je vaste lasten te kijken. Wat ben je maandelijks kwijt aan vaste kosten en kan dit goedkoper? Denk bijvoorbeeld aan gas, water en licht.

Daarnaast moet je ook kijken naar je telefoonabonnement, je internetabonnement, je zorgverzekering en andere vaste laten. Heb je een mobiel abonnement voor bijvoorbeeld 10GB per maand, maar heb je aan 5GB al genoeg? Laat dan je abonnement aanpassen en bespaar op die manier meer geld in de maand.

Heb je een zorgverzekering met een laag eigen risico? Dan betaal je in de maand vaak veel meer. Als je voor een hoog eigen risico kiest kun je vaak veel besparen aan het eind van de maand. Wel moet je er dan rekening mee houden dat als er wat is, je eerst meer eigen geld in moet leggen voordat je alles 100% vergoed krijgt.

Tip 2: Bespaar meer geld dankzij een financieel adviseur

Heb je moeite met het besparen van geld of wil je eerst een goede start maken hierin? Dan is het een goede keuze om een financieel adviseur in te schakelen. Hier moet je uiteraard wel voor betalen, maar een financieel adviseur laat precies zien hoe jij het slimst met je geld om kunt gaan en waarmee jij geld kunt besparen. Als je eenmaal op de goede weg bent en weet wat je moet doen, kun je zonder financieel adviseur verdergaan. Zo bespaar je veel geld en zie je je spaarrekening alleen maar stijgen!

Tip 3: Gebruik onafhankelijke online vergelijkers

Als je iets wil kopen, is het verstandig om eerst te prijzen te vergelijken. Dit kan online met onafhankelijke vergelijkers. Kijk hoeveel ze vragen bij site A en bekijk vervolgens de prijzen bij site B. Een online vergelijker doet dit automatisch voor je en zo zie je direct waar je het goedkoopst het product aan kan schaffen. Dat kan veel euro’s besparen op slechts één koop!

Tip 4: Voorkom impulsieve aankopen

Heb je aan het eind van de maand veel geld overgehouden? Dan is het verleidelijk om daarvan iets te kopen. Toch is het heel belangrijk om dit te voorkomen. Impulsieve aankopen kunnen ervoor zorgen dat je veel geld uitgeeft wat eigenlijk geen slimme keuze is. Een impulsieve aankoop kan ook voor spijt zorgen. Heb je door een impulsieve aankoop te veel geld uitgegeven en kom je daardoor aan het eind van de maand in de knoei met je vaste lasten? Dan kan dit grote gevolgen met zich meebrengen. Denk dus altijd eerst goed na voordat je zomaar iets koopt van het geld dat je hebt gespaard.

Is drastisch geld besparen altijd een goed idee?

Uitgaven verlagen is altijd een goede keuze, want door geld te sparen heb je financieel meer zekerheid en ruimte. Maar drastisch geld besparen is toch iets waar je soms voor op moet letten. Door drastisch geld te besparen kun je veel centjes overhouden aan het eind van de maand, maar het is niet de bedoeling dat je jezelf te kort doet.

Drastisch geld besparen kan door te besparen op bijvoorbeeld je mobiel abonnement, maar het kiezen van een goedkoop abonnement is niet altijd de beste keuze. Een goedkoop abonnement zorgt er wel voor dat je veel geld kunt besparen, maar vaak heb je met een goedkoop abonnement niet veel ruimte. Denk aan minder GB in de maand, een beperkt aantal gratis belminuten en geen onbeperkt aantal sms’jes.

Daardoor loop je weer het risico om aan het eind van de maand een te kort aan internet te hebben, waardoor je weer extra bij moet kopen. Op deze manier drastisch geld besparen kan er dus voor zorgen dat je uiteindelijk meer geld in de maand kwijt bent, dan wanneer je een abonnement aanschaft met meer GB in de maand.

Hoe kun je bijhouden hoeveel je hebt bespaard?

Houdt voor jezelf goed bij hoeveel je hebt bespaard. Dit kun je bijvoorbeeld schriftelijk doen of in een document op je laptop, computer, smartphone of tablet. Schrijf op wat je uitgeeft en wat je hiermee hebt bespaard. Zo zie je aan het eind van de maand hoeveel geld je hebt kunnen besparen. Geld besparen wordt op die manier ook leuk, omdat je dan precies weet hoeveel geld je in je zakken hebt kunnen houden. Zo weet je direct waar je het voor doet.

Als wil bijhouden hoeveel je hebt bespaard is het wel verstandig om de originele prijs erbij te zetten en de prijs waar jij het voor hebt gekocht. Zo zie je het verschil en heb je een duidelijk overzicht. Kijk op de bonnetjes van de boodschappen wat jouw voordeel is en noteer dit op je lijstje erbij. Zo wordt geld besparen alleen maar leuker!

Valkuilen van het besparen van te veel geld

Ben je goed op weg met het besparen van geld en heb je inmiddels een flinke spaarrekening opgebouwd? Dan kan dit ook voor valkuilen zorgen. Je kan nooit te veel geld hebben, maar wel als je dit op je spaarrekening laat staan. Geld op de bank is niet altijd een slimme keuze, want ook hierover moet je uiteindelijk belasting betalen.

Je betaalt dan vermogensbelasting en dit kunnen flinke bedragen zijn als je enkele tienduizenden euro’s op je rekening hebt staan. Als je veel geld op de bank hebt staan is het vaak verstandig om te investeren. Investeer in iets wat alleen maar meer waard wordt en waarmee je geen geld kunt verliezen. Door te investeren voorkom je dus dat je vermogensbelasting moet betalen en ook wordt je er weer financieel beter van!

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.