De beste spaarrekeningen in Europa

Spaarrekening in Europa

Home » Geld sparen » De beste spaarrekeningen in Europa

}

10 augustus 2022

Sparen wordt steeds belangrijker. Natuurlijk is het altijd al goed geweest om een buffer te hebben, maar voornamelijk nu wil je zoveel mogelijk sparen. De prijzen zijn namelijk gigantisch aan het stijgen en dat maakt alles duurder. Zo is het bijvoorbeeld veel moeilijker om een woning te kopen. Daar heb je echt een hele hoop spaargeld voor nodig. Een mooi vooruitzicht, met andere woorden een doel zorgt al voor veel motivatie. Nu nog het openen van een spaarrekening. Wij zetten de spaarrekeningen in Europa op een rijtje. Zo weet je waar je een rekening komt openen, als Nederlander zijnde.

Sparen in het buitenland

Misschien heb je er nog nooit over nagedacht, maar sparen in het buitenland kan heel voordelig voor jou uitpakken. Binnen Europa geldt er vrij verkeer van goederen. Dit betekent dat je als Nederlander in een ander Europees land een spaarrekening kan openen. Het gaat in dit geval niet alleen om het vrij verkeer van goederen. Het gaat natuurlijk ook om de valutaschommelingen. Dat is nog een reden, waarom je liever een spaarrekening kunt openen in een Europees land. Door de wisselkoersen, heb je namelijk de kans dat jouw spaargeld minder wordt als je het in een land stort met een andere valuta. Dat is natuurlijk het laatste wat je wil. 

Het is een groot voordeel voor velen om in het buitenland te sparen, omdat hier nog rente geldt. We hebben het dan over rentepercentages waar je wel nog profijt van kunt hebben, niet de negatieve zoals in Nederland. In Estland liggen de percentages op 2,30% per jaar. In tegenstelling tot Nederland is dit een groot voordeel. 

Uiteraard zit er ook nadelen aan sparen in het buitenland. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om een spaarrekening in het buitenland te openen, ook al geldt er wel vrij verkeer van goederen. Sommige banken willen namelijk dat je een woonadres of belastingnummer moet hebben in het land waar je de rekening wil openen. Heb je dat niet? Dan kan het openen van een rekening niet doorgaan. Bovendien moet je je vaak identificeren. Opzich is dat geen probleem natuurlijk. Als klant heb je niks te verbergen. Het wordt echter wel een probleem als je naar het kantoor moet komen om je te identificeren. Dat is niet altijd even makkelijk, behalve als je natuurlijk een bank in België kiest. Daar kun je zo naar toe reizen, zonder enige moeilijkheden. 

MeDirect bank in Malta

Als je wil sparen in Europa, kun je jouw geld bijvoorbeeld plaatsen en opnemen in Malta. Bij MeDirect bank kun je eenvoudig jouw spaargeld storten. Bovendien kan je ook sparen, door alleen je geld op een Maltese rekening te storten. Dit komt omdat je hier nog wel rente krijgt bovenop je spaargeld. Sparen in Malta is nog steeds aantrekkelijk. Aanmelding gaat online. Je kunt een geldig paspoort of ID kaart en een uploaden, en er wordt een selfie gemaakt. Nadat je je eerste overschrijving hebt uitgevoerd, wordt je rekening geverifieerd en aangemaakt. Verder kun je alle bankzaken, zoals sparen en beleggen, regelen via de mobile-app. Aangezien Malta een Europees land is, valt jouw kapitaal, tot €100.000 per rekeninghouder, per bank, onder het Europese depositogarantiestelsel.

MeDirect bank heeft ook een fysiek kantoor en Branch in Tigné Point, Sliema. Ben je van plan om binnenkort op vakantie te gaan naar Malta, loop dan zeker even binnen voor een kopje koffie. Binnen 3 uur ben je al op het eiland via Eindhoven, Rotterdam of Shiphol. Bovendien is het eiland klein, waardoor je makkelijk van het ene kant naar het andere reist. Het is natuurlijk ook geen straf om een kleine vakantie op dit eiland te houden. Malta heeft ongeveer 300 dagen per jaar blauwe lucht en zon, zo kun je lekker genieten van alle mooie uitzichten. Alleen daarvoor zou je al een spaarrekening openen bij MeDirect bank. Heb je altijd een excuus om naar het eiland te reizen. 

Belastingvrij sparen

Je kunt helaas niet belastingvrij sparen in het buitenland. Je moet er altijd belasting over betalen vanuit Nederland. Soms moet je in het land waar je spaart ook nog belasting erover betalen. Dat zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden. Het betalen van belasting is verplicht, maar je kunt aangeven, bij het openen van een rekening bij MeDirect, dat je geen “Withholding tax” wenst te betalen. Geef de rente-inkomsten op, op de jaarlijkse belastingaangifte in Nederland, dit om dubbele taxatie te voorkomen. Geef je dit niet aan bij de Belastingdienst? Dan wordt je gezien als fraudeur. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Wil je precies weten hoe het allemaal zit, vraag het dan na bij je persoonlijke belastingadviseur, of bij MeDirect bank.

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *