6 unieke feitjes over hoe Nederlanders geld sparen

Extra geld sparen Nederlanders

Home » Geld sparen » 6 unieke feitjes over hoe Nederlanders geld sparen

}

6 december 2021

Nederlands zijn gierig, tenminste zo staan wij bekend bij onze zuiderburen. Dat is wellicht de waarheid, maar dat geldt toch lang niet voor iedereen. Het Nederlandse spaargedrag is toch wel bijzonder. De cijfers liegen er niet om en de feitjes zijn duidelijk. Het blijkt dat het overgrote deel van de Nederlandse inwoners tussen de 20 jaar en de 45 jaar over minder dan 3000 euro aan spaargeld beschikt, dat is schrikbarend weinig. Dat is een opmerkelijk feitje, maar niet de opvallendste. Hieronder hebben wij 6 feitjes over het Nederlandse spaargedrag op een rijtje gezet:

Sparen voor een korte periode

Feitjes geld sparen door Nederlanders

Een geld sparen feitje is dat Nederlanders voor een kortere periode sparen

De meeste Nederlanders sparen voor een periode over vijf jaar. Het uiteindelijk spaardoel moet dus ook bereikt zijn binnen die periode. Het gaat om ongeveer 6 op de 10 Nederlanders die dus voor een kort termijn geld sparen. Een spaardoel voor een langer termijn van vijf jaar komt minder vaak voor onder de Nederlanders. Dat is toch best vreemd, aangezien er veel geweldige doelen zijn voor een lang termijn. Je moet denken aan de studiekosten van een toekomstig kind of wellicht het pensioen.

Rijke millennials sparen minder

De millennials hebben het over het algemeen financieel helemaal niet zo slecht. Sterker nog, er is een behoorlijk percentage dat meer dan 6000 euro netto per maand mag bijschrijven. Een bijzonder hoog salaris, maar desondanks spaart 1 op de 8 van deze rijke millennials geen cent. Zij geven iedere euro uit en staan aan het einde van de maand weer gewoon op nul. Dat komt grotendeels doordat zij hun geld makkelijk uitgeven aan een luxe leventje. Je moet denken aan een dure woning, een droomauto en verre vakanties. Sparen draait dus zeker niet alleen om de inkomsten, maar ook zeker om de uitgaves.

Hoeveel spaargeld heb ik eigenlijk?

Spaargeld is altijd fijn om te hebben, maar is ook een deel dat geen idee heeft hoeveel spaargeld er daadwerkelijk op de rekening staat. Deze personen maken zich geen moment druk over de financiën of zijn simpelweg vergeten een spaarrekening te hebben. Het komt vaker voor dat de meeste mensen denken. Desondanks zal het de meeste Nederlanders niet gebeuren. Probeer altijd een goed overzicht te hebben van jouw spaargeld, dat zorgt voor een fijn en rustig gevoel.

Meevallers worden direct uitgegeven

De meeste Nederlanders genieten ieder jaar weer van een meevaller. Het kan dan gaan om het vakantiegeld, een speciale eindejaarsuitkering of wellicht zelfs een hoge erfenis. Het is dan eenvoudig om de financiële meevaller even op de spaarrekening te zetten, maar dat komt toch vrij weinig voor. Opvallend genoeg plaatst rond de 4% van de Nederlanders het financiële extraatje op de spaarrekening. De meeste mensen geven het geld uit, bijvoorbeeld aan een vakantie of een nieuwe bank. Een vakantie boeken komt ook regelmatig voor en dat snappen wij ook wel enigszins.

Ontevredenheid over het spaargedrag

Ongeveer 50% van de Nederlanders heeft zo zijn bedenkingen bij het eigen spaargedrag. Er heerst over het algemeen ontevredenheid. Dat komt ook grotendeels doordat het veel Nederlanders gewoonweg niet lukt. Er komt misschien te weinig geld binnen of de uitgaves zijn simpelweg te hoog. Dat kan ook liggen aan de hoge huurprijzen en bijvoorbeeld de hoge benzinekosten. Desondanks wilt het grootste deel van deze groep zijn geld graag beter sparen. Gelukkig is het nog relatief eenvoudig om oplossingen te vinden en beter te sparen. Het is ook mogelijk om hulp te vragen bij het beter budgetteren van jouw financiën.

Nederlanders sparen meer door de coronapandemie

De Nederlanders hebben gedurende de coronapandemie meer gespaard dan normaal. De ING Bank wist te melden dat tussen maart 2020 en juni 2021 voor een bedrag van 57 miljard euro is gespaard in ons land. Dat is 22 miljard euro meer dan normaal gesproken het geval zou zijn. Opmerkelijk genoeg is de verwachting dat de Nederlanders ongeveer 25% van het extra opgespaarde geld alsnog spoedig zullen gaan uitgeven.

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *