Prepaid creditcard: Wat zijn de voordelen en nadelen?

Prepaid creditcard voordelen en nadelen

Home » Geld beheren » Prepaid creditcard: Wat zijn de voordelen en nadelen?

}

30 april 2022

Ruim de helft van de Nederlandse bevolking heeft een creditcard in de portemonnee zitten. De betaalkaart is dan ook bijzonder handig en kan op allerlei momenten uitkomst bieden. Je kan bijvoorbeeld gemakkelijker een auto huren in het buitenland, aankopen achteraf betalen en ga zo nog maar even door.

Echter zal er bij een ‘normale’ creditcard wel nog een toetsing plaatsvinden en niet iedereen kan evengoed overweg met een leenbedrag. Vandaar ook dat de prepaid creditcard terrein aan het winnen is. Een prepaid creditcard kan iedereen bemachtigen, aangezien er geen BKR-toetsing zal plaatsvinden.

Daarnaast kan jij geen schulden maken, wat ook een fijn idee is. Hieronder hebben wij voor onze lezers alle voordelen en nadelen op een rijtje gezet.

Uitleg over een prepaid kredietkaart

Prepaid creditcard uitleg

Uitleg over voordelen en nadelen prepaid creditcard

Een creditcard is altijd handig om tot je beschikking te hebben, echter komt niet iedereen in aanmerking voor een dergelijke kredietkaart. Vandaar dat er ook genoeg particulieren zijn die besluiten om een prepaid creditcard aan te vragen.

De aanbieder zal geen BKR-toetsing laten plaatsvinden en je zal de kaart sowieso ontvangen. Dat komt voornamelijk doordat het met een prepaid kaart ook niet mogelijk is om geld te lenen bij de creditcardmaatschappij.

Het is alleen mogelijk om een betaling te verrichten met een vooruitbetaling. Jij kan namelijk een geldbedrag op de prepaid creditcard zetten en dat bedrag is vervolgens beschikbaar. Het is dus onmogelijk om een schuld te creëren.

Voordelen prepaid creditcard

Een prepaid creditcard is eigenlijk heel laagdrempelig en vrijwel iedereen kan een dergelijke kaart aanvragen. Hieronder hebben wij de voordelen genoteerd:

Geen schulden

Het grootste voordeel is wellicht dat jij onmogelijk schulden kan maken met een prepaid creditcard. Dat heeft te maken met het feit dat jij alleen gebruik kan maken van de kaart als er geld beschikbaar is. Jij kan een zelf gekozen bedrag op de kaart zetten en ook echt alleen dat bedrag uitgeven met de prepaid kredietkaart.

Geen BKR-toetsing voor een prepaid creditcard

Een prepaid creditcard kan jij ook aanvragen als het normaliter niet mogelijk is om een kredietkaart te verkrijgen. Dat komt doordat er geen BKR-toetsing zal plaatsvinden. De bank zal alleen kijken naar jouw bewijs van inkomen en de overige eisen loslaten. Daardoor is de prepaid creditcard ook geschikt voor studenten.

Gemakkelijk betalen

Een creditcard is natuurlijk uitermate handig voor betalingen, want daar zijn de kaarten ook voor bedacht. Je kan gemakkelijk in de meeste webshops betalen, maar ook vliegtickets en hotelkamers afrekenen. Daarnaast worden de creditcards ook geaccepteerd in winkels over de gehele wereld. Je kan eventueel ook geld pinnen met een prepaid creditcard.

Eenmalige betaling

De meeste creditcards zijn zeker niet gratis. Je zal iedere maand of jaarlijks een bedrag moeten neerleggen voor het gebruik van de kaart. Een prepaid creditcard is een stuk voordeliger. Je zal een eenmalig bedrag betalen voor het gebruik van de creditcard, simpelweg om de kaart te activeren.

Nadelen prepaid creditcard

Vanzelfsprekend heeft een prepaid creditcard ook de nodige nadelen, dat kan ook bijna niet anders. Hieronder benoemen wij twee nadelen van een prepaid kredietkaart.

Beperkt budget

Hoeveel jij kan uitgeven met een prepaid creditcard is afhankelijk van het bedrag dat jij op de kaart zet. Je hebt geen limiet, want je kan alleen geld uitgeven dat jij al hebt overgemaakt naar de creditcardmaatschappij. Het is dus niet mogelijk om meer geld uit te geven.

Pinnen is duur met een prepaid kredietkaart

Je kan een geldbedrag ook eenvoudig van de prepaid creditcard halen door bijvoorbeeld te gaan pinnen. Echter is dat niet verstandig, want pinnen is nogal duur. Je zal al snel een bedrag van om en nabij de 5,00 euro betalen voor een pintransactie bij een automaat. Gebruik de prepaid creditcard dus alleen voor directe betalingen.

Ook interessant om te lezen: Onze andere blogartikelen over slim geld beheren

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *