Tips voor het verstandig gebruiken van een creditcard

Creditcard gebruiken tips

Home » Geld beheren » Tips voor het verstandig gebruiken van een creditcard

}

28 april 2022

Ongeveer 55% van de Nederlanders is in het bezit van een creditcard. De betaalkaart maakt het leven net wat gemakkelijker en kan op verschillende momenten goed van pas komen. Er zijn dan ook allerlei soorten creditcards die jij kan aanvragen en die hebben allemaal zo hun eigen voordelen en nadelen.

Mocht jij overwegen om een creditcard aan te vragen, dan is het slim om onze tips even door te lezen. De tips zijn trouwens ook handig voor Nederlanders die erachter willen komen hoe zij de kredietkaart het beste kunnen gebruiken.

Tip 1: Let op het limiet

Tips verstandig creditcard gebruiken

Verstandig een creditcard gebruiken? Let op het limiet

Er zijn verschillende creditcards (zoals prepaid creditcards) beschikbaar die jij direct kan aanvragen. Een van de punten waar je goed op moet letten is het limiet. De normale creditcard van Visa beschikt over een limiet van 2.500 euro per maand, terwijl er ook duurdere kaarten met een hoger limiet worden aangeboden.

Echter zal jij voor een hoger limiet ook geld moeten betalen, namelijk een jaarlijks bedrag. Dat kan zomaar enkele tientjes schelen. Het is dus verstandig om eerst te bekijken of jij een hoger limiet wel echt nodig hebt. Mocht je de creditcard amper gebruiken, kies dan gewoon voor de goedkoopste optie.

Tegenwoordig kan jij limieten trouwens ook eenvoudig aanpassen in de applicatie van de creditcardmaatschappij. Het is dus mogelijk om daar later nog op terug te komen.

Tip 2: Online producten kopen met een creditcard

Nederlanders kopen massaal producten op het internet. Dat is gemakkelijk en snel. Er worden in Nederland gemiddeld een miljoen producten per dag online verkocht, dat zegt veel. De meeste consumenten betalen bij een webshop met iDeal, want het bedrag zal dan direct van de bankrekening worden afgeschreven.

In de meeste gevallen is betalen met iDeal gratis, terwijl je een klein transactiebedrag moet betalen voor een betaling met een creditcard. Echter is dat kleine bedrag betalen wellicht juist wel een goed idee.

Het unieke aan een creditcardmaatschappij is dat zij aankopen aanmoedigen met speciale voordelen. Je kan genieten van een extra verzekering bij schade, verlies en diefstal Je hoeft geen cent extra te betalen voor het voordeel. Bij online aankopen kan je profiteren van garanties, bijvoorbeeld wanneer het product nooit aankomt.

De Geld Terug Garantie van American Express is daar een goed voorbeeld van. Het is dus zeker te overwegen om jouw aankopen te doen met een creditcard.

Tip 3: Maandelijks terugbetalen

De Nederlanders maken ook massaal gebruik van de functie om achteraf te betalen. Je kan dan aankopen doen met een creditcard en het bedrag pas aan het einde van de maand terugbetalen aan de creditcardmaatschappij. Normaliter moet dat binnen 21 dagen en zal je dan geen cent aan rente betalen. Dat is handig, maar ook gevaarlijk.

Zorg er dus voor dat jij het bedrag ook echt altijd kan terugbetalen. Het is dan wellicht nog mogelijk om in delen terug te betalen, maar dan zal je wel rente moeten betalen en loopt het bedrag aanzienlijk op. Voorkom problemen en betaal ten alle tijden op tijd het geld weer terug. Het is ook mogelijk om het limiet naar beneden bij te stellen.

Tip 4: Sparen op een creditcard

De Nederlandse banken keren vrijwel geen spaarrente meer uit en dat is zonde. Het spaargeld kan zelfs geld kosten en dat is nadelig. Gelukkig kan jij tegenwoordig ook meer geld sparen op een creditcardrekening. Het bedrag dat jij positief staat op de rekening, daarover zal je een rentepercentage van 0,10% ontvangen.

Het is niet veel, maar het is nog altijd voordeliger dan wanneer jij spaart bij een bank. Daarnaast kan jij bij International Card Services ook nog profiteren van een depositogarantiestelsel, maar dan wel tot een maximaal bedrag van 100.000 euro.

Tip 5: Pin geen geld met een creditcard

Een creditcard kan jij gebruiken voor aankopen in de winkel of in een webshop, maar het is ook mogelijk om met de kaart geld te pinnen. Dat lijkt een mooie service, maar het is ook gelijk een peperdure optie. De creditcardmaatschappij zal hoge kosten in rekening brengen voor het pinnen, normaliter rond de 5,00 euro.

Stel jij pint 50 euro, dan ben jij dus 55 euro kwijt. Zonde, dus wij raden je aan om niet te pinnen met een creditcard.

Tip 6: Tweede creditcard aanvragen

Het kan zijn dat jij nog een creditcard nodig hebt, bijvoorbeeld voor jouw partner. In dat geval kan je een aparte extra kaart aanvragen, maar dan krijg je ook te maken met hogere kosten. Je kan vaak ook een tweede kaart aanvragen, die mee zal liften op de eerste creditcard. Dat is gratis en uitermate handig. Je zal ook maar één rekening krijgen en dat komt het overzicht ook alleen maar ten goede.

Tip 7: Tijdelijke limietverhoging

Tips gebruik van kredietkaart

Limiet kredietkaart tijdelijk verhogen

Mogelijk gebruik jij de creditcard amper, bijvoorbeeld alleen voor een vakantie in het buitenland. In dat geval geef jij in een korte periode wellicht meer geld uit, waardoor het limiet te laag is. Je kan dan altijd even contact opnemen met de creditcardmaatschappij en een tijdelijke limietverhoging aanvragen.

Normaliter is dat geen enkel probleem. Het helpt trouwens wel als jij een goede klant bent, oftewel altijd op tijd de rekening voldoet. Sommige creditcardmaatschappijen bieden deze handige functie ook al aan in de applicatie en dan is het niet nodig om contact op te nemen met een medewerker.

Tip 8: Kies voor een prepaid creditcard

Het kan zijn dat jij wel de beschikking wilt hebben over een creditcard, maar geen zin hebt in een BKR-toetsing. Er bestaan ook zogeheten ‘prepaid creditcards’. Je ontvangt dat een echte creditcard, alleen kan jij geen aankopen doen zonder een saldo.

Je zal de kaart moeten opladen en alleen dat bedrag kan jij met de kaart uitgeven. Het is ook een optimale keuze voor mensen die liever geen krediet willen hebben en zichzelf op die manier willen beschermen.

Daarnaast is een prepaid creditcard gemakkelijk aan te vragen en zeer voordelig. Wij raden je aan om alle prepaid creditcards eerst meer elkaar te vergelijken en uitsluitend te kiezen voor de goedkoopste optie. De kaart ligt binnen enkele werkdagen al op de mat.

Ook interessant om te lezen: Tips over het aflossen van schulden

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *