Schulden aflossen? Lees onze 11 tips over schuldaflossing

Schulden aflossen tips

Home » Geld beheren » Schulden aflossen? Lees onze 11 tips over schuldaflossing

}

15 april 2022

Schulden kunnen een enorme stressfactor in jouw leven zijn. Je ervaart elke dag zorgen en het bereiken van jouw financiële doelen en dromen lijkt een utopie. Het voelt als een onoverkomelijke berg om overheen te klimmen. Of het nu gaat om creditcardschulden, studieleningen of autoleningen: We willen allemaal manieren vinden om ze sneller af te betalen. In dit artikel vertellen we graag alles wat je moet weten over schulden en hoe je er vanaf komt.

Tip 1: Los meer af dan het minimum bedrag

Sneller schulden aflossen

Meer aflossen op schuld

Wie schulden sneller weet af te betalen, bereikt financiële doelen sneller. Dit zorgt voor een meer stressvrij en gelukkiger leven. In dit artikel geven we een aantal handige tips om schulden sneller af te betalen, zodat jouw financiële dromen sneller binnen handbereik liggen.

Allereest raden we aan om bij het afbetalen van schulden meer te betalen dan het minimale bedrag. Het maakt niet uit wat voor soort schuld je hebt: betaal zoveel je kunt. Dit zorgt voor voordelen op de lange termijn, omdat het rentebedrag van de lening gedurende de looptijd wordt verminderd. Dit versnelt uiteindelijk het aflossingsproces.

Tip 2: Gebruik tools voor schuldaflossing

Heb je hulp nodig bij het bijhouden van jouw betalingen en hoeveel je uitgeeft? Maak dan gebruik van online en mobiele tools voor schuldaflossing, zoals:

• SchuldVrij
• BuddyApp
• Budget de Baas
• Dyme
• Tally
• Unbury.Me
• ReadyForZero

Tip 3: Stop met het gebruik van creditcards

Wanneer je jouw schuld wilt afbetalen en wilt voorkomen dat deze zich opstapelt, dan raden we aan om zo snel mogelijk te stoppen met het gebruik van creditcards. Het gebruik van een creditcard verhoogt niet alleen het saldo op de kaart, maar ook de rente, waardoor de totale schuld toeneemt.

Indien nodig kun je tot het uiterste gaan door de creditcard door te knippen of in te vriezen in een kom met water. Voor de meeste mensen werkt het om de creditcard op een moeilijk bereikbare plek te bewaren. In elk geval niet binnen handbereik, zoals in de portemonnee. Je kunt de creditcard bij wijze van spreken in de sokkenla leggen!

Bezuinigen: zo doe je dat

Bezuinigen op de kosten en het geld gebruiken om schulden af te betalen, is een andere strategie om schulden af te betalen. Ga er even goed voor zitten en kijk eens goed naar de zaken waar je je geld aan uitgeeft.

Kijk jezelf vervolgens even aan in de spiegel en bepaal waar je voortaan jouw geld aan uitgeeft. Dat kan betekenen minder uit eten gaan, minder vaak naar coffeeshops gaan en mogelijk winkelen bij discounters in plaats van kledingwinkels.

Tip 4: Bespaar op entertainment

Je dagelijkse latte? Dit is iets wat je waarschijnlijk niet nodig hebt. Andere dingen die je kunt overwegen om te schrappen, zijn kabel-, Netflix- en andere entertainmentkosten. Hoe leuk ook, het zijn immers niet je eerste levensbehoeften, zoals voedsel en onderdak dat wel zijn.

Onthoud: maatregelen zijn maar tijdelijk

Deze veranderingen in levensstijl kunnen in het begin moeilijk zijn, dat durven we best toe te geven. Houd rekening mee dat ze slechts tijdelijk zijn. Wanneer je eenmaal jouw schuld hebt afbetaald, is het tijd om op een zuinige manier weer te genieten van het leven!

Tip 5: Stel een strikt budget in

Afgezien van het verlagen van de kosten, is het instellen van een strikt budget een goede manier om schulden af te betalen. Het leven is echter onvoorspelbaar en er zijn noodgevallen, zoals huis- en autoreparaties, of medische kosten. Je hebt een manier nodig om voor deze zaken te betalen.

Daarom is het belangrijk om een (zelfs een klein) noodfonds in jouw budget op te nemen, zodat je deze kosten kunt dekken zonder jouw schuldenlast te vergroten.

Hoe stel je een budget vast?

Schuldaflossing budget vaststellen

Snellere schuldaflossing dankzij budget vaststellen

Een budget instellen waar je van kunt leven, betekent kijken naar jouw inkomen. Dit wil zeggen: wat je verdient na belastingen en pensionering. Het betekent ook dat je kijkt naar hoeveel je moet betalen voor de benodigde vergoedingen.

Het sleutelwoord hier is “essentieel”. Dit omvat jouw hypotheek of huur, elektriciteit, water, boodschappen en nog veel meer. Met andere woorden: het betreft zaken die je voorzien van de eerste levensbehoeften. Denk aan voedsel en onderdak. Wanneer je eenmaal weet hoeveel geld er in en uit gaat, moet je het extra geld gebruiken om jouw schuld(en) af te betalen.

Tip 6: Geef nooit meer uit dan het vastgestelde bedrag

Ga eventueel nog een stap verder: stel vast hoeveel je kunt uitgeven aan specifieke dingen, zoals boodschappen, uit eten gaan, entertainment en meer. Anders verwoord: het is tijd om voor jezelf te doen wat je ouders voor je deden toen je een kind was.

Geef jezelf een bepaalde vergoeding en spendeer niet meer dan dat bedrag. Schulden afbetalen is niet eenvoudig, maar met behulp van een vast budget bereik je alle financiële doelen die je hebt opgesteld.

Tip 7: Zoek een tweede baan of bijbaan

Je hebt flink bezuinigd en een budget opgesteld, maar wat gebeurt er als je het geld dat binnenkomt telt en ontdekt dat het niet genoeg is? Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een tweede baan of een soort bijbaantje. Een tweede baan kan een barista zijn bij je lokale Starbucks, of een seizoensbaan als de feestdagen komen.

Tijdens de feestdagen zijn veel werkgevers op zoek naar werknemers die de winkels open kunnen houden tijdens de drukke feestdagen. Als je bereid bent om de handen uit de mouwen te steken, dan kan dit een geweldige manier zijn om wat extra inkomen te verdienen. En met dat geld betaal je sneller jouw schulden af.

Tip 8: Gebruik je talenten en vaardigheden voor extra centen

Heb je een speciaal talent of een bepaalde vaardigheid waar je indruk mee maakt? Heb je overwogen om freelance werk te doen om daar geld mee te verdienen? Of het nu gaat om babysitten, de tuin maaien, huizen schoonmaken, schrijven, bijles geven of een virtueel assistent zijn: er zijn veel manieren om wat bij te verdienen waarmee je je schulden kunt afbetalen.

Websites als TaskRabbit.com en Upwork.com maken het voor iedereen gemakkelijk om freelance werk te vinden dat je naast je dagtaken kunt doen en waarmee je extra geld verdient om je schuld af te lossen.

Wanneer is het tijd voor een loonsverhoging of nieuwe baan?

Is een bijbaan niet voldoende? Dan is het misschien tijd om een loonsverhoging te vragen in je huidige baan of naar een ander bedrijf of een andere functie te verhuizen voor een hoger salaris. Investeren in jezelf zou altijd je eerste prioriteit moeten zijn, dus als je dagelijkse baan je professionele groei of salarisverhoging niet laat zien, is het misschien tijd om andere opties te overwegen.

Een beter betaalde functie helpt om schulden sneller af te lossen en verbetert tegelijkertijd jouw professionele vaardigheden om een betere werknemer te worden. Twee vliegen in één klap dus!

Tip 9: Verkoop spullen die je niet (meer) nodig hebt

Schuld verminderen spullen verkopen

Spullen verkopen om schuld te verminderen

Ken je al die rommel die je in je garage en zolder bewaart? Denk aan de oude bank in de achtertuin of de dozen met kerstversieringen die je in jaren niet hebt opgehangen. En wat dacht je van oude schoolkleren die stof verzamelen? Hoog tijd om deze spullen van de hand te doen.

Het is tegenwoordig geen heel gebruikelijke optie, maar het houden van een goede ouderwetse garageverkoop kan wat extra geld opleveren om jouw schuld af te betalen. En heeft als extra voordeel dat je overtollige rommel uit huis verwijdert.

Dus pak je nieuwste boek over een minimalistische levensstijl, maak een lijst van wat er te koop is en begin met het ophangen van verkoopbordjes. Assertiviteit is de sleutel tot succes! Daarnaast zijn er online marktplaatsen waar je jouw producten kunt verkopen. Er zijn dus genoeg opties die het verkopen van jouw spullen toegankelijk maken.

Tip 10: Onderzoek of schuldconsolidatie een optie is

We schreven er al eerder over: schuldconsolidatie. Dit is een gemakkelijke manier om al jouw schulden in één keer af te lossen – idealiter tegen een lagere rente dan je nu betaalt. Er zit echter een addertje onder het gras: je moet een goed krediet hebben om in aanmerking te komen. Is dat het geval, dan is deze optie misschien de moeite waard om nader te bekijken.

Verschillende opties

Opties om te overwegen zijn een rentetarief van 0%, een creditcard met saldo-overdracht, of een lening voor schuldconsolidatie. Dankzij lagere rentetarieven kan het grootste deel van jouw betalingen worden gebruikt om schulden af te lossen, waardoor je jouw financiële doelen sneller kunt bereiken.

Tip 11: Maak een plan en houd je daar aan

Over het algemeen is het afbetalen van schulden geen gemakkelijk proces, maar het is zeker niet onmogelijk. De sleutel is om een strategie te hebben en hard te werken om deze uit te voeren. Maak een plan en wijk daar niet vanaf. Combineer de tips uit dit artikel en boek financieel succes. Daarnaast kan het raadzaam zijn om een financieel expert in te schakelen. In samenspraak met diegene stel je een helder plan van aanpak op om jouw schulden af te betalen.

Alle tips in dit artikel hoeven niet afzonderlijk te worden gebruikt. Je kunt ze prima met elkaar combineren. Houd er rekening mee dat sommige van deze maatregelen, zoals het opzeggen van entertainment, slechts tijdelijk zijn. Nadat je jouw schuld(en) hebt afbetaald kun je prima een deel van de luxe die je hebt opgegeven opnieuw invoeren.

Tot slot: Zo houd je je jouw financiën onder controle

Voorkom dat je in een vicieuze cirkel belandt. Bepaal op basis van je inkomen budget wat je mogelijkheden zijn. Gebruik de tips uit dit artikel om je financiën onder controle te houden. Nu is het echt tijd om te beginnen met het harde werk. Niet eenvoudig, maar houd je ogen gericht op het lange termijn doel en je zult je financiële doelen bereiken.

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *