Heb je schulden? Schuldconsolidatie als reddingsboei

Schuldconsolidatie bij schulden

Home » Geld beheren » Heb je schulden? Schuldconsolidatie als reddingsboei

}

7 april 2022

Op het moment dat je wordt overspoeld door schulden, kan het voelen alsof er geen hoop is voor jouw financiële toekomst. De wereld om je heen valt uit elkaar en het kan je het gevoel geven dat je geen keus hebt. Schulden zijn vreselijk voor iedereen die ze moet terugbetalen, en je kunt je depressief, hopeloos en onzeker voelen over de toekomst. Maar er gloort altijd hoop aan de horizon. Een optie is bijvoorbeeld schuldconsolidatie. Wat is het precies en waarom is het jouw reddingsboei?

Wat kun je doen om uit de schulden te komen?

Wie schulden heeft krijgt met allerlei problemen te maken. Zo beïnvloedt het jouw kredietscore op een negatieve manier. Dit vermindert jouw kans om een woning of auto te kopen, omdat je minder snel een lening en/of hypotheek krijgt. Dit is zeer slecht nieuws voor mensen met schulden.

Wat kun je doen om uit de schulden te komen zodat je jouw financiële toekomst op orde krijgt? Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je weinig opties hebt, heb je er eigenlijk veel. Het is niet gemakkelijk, maar jaren later zul je er met een positief gevoel op terugkrijgen. Het leven gaat immers niet over rozen, maar uiteindelijk kom je er sterker uit. De oplossing: schuldconsolidatie.

Wat is schuldconsolidatie?

Wat is schuldconsolidatie?

Schuldconsolidatie: Wat houdt dit in?

Schuldconsolidatie is een hulpmiddel voor iedereen die in de schulden zit. Het bekent dat je hoogrentende schulden aangaat en dit allemaal in kleine schuldbetalingen met rentetarieven rolt.

In plaats van veel creditcards, persoonlijke leningen en andere schulden af te betalen, hoef je alleen maar veel schulden af te lossen.

Afhankelijk van jouw rente in persoonlijke schulden, kun je honderden euro’s per maand besparen op schuldaflossingen. Schuldconsolidatie kan jouw financiële toekomst veranderen en ervoor zorgen dat je uiteindelijk geen schulden meer hebt.

Reken af met hoge rentes

Schulden lopen flink op door de rente die je betaalt op al die creditcards en leningen. Deze rentes zijn hoog en blijven maar komen. Het duurt jaren om zelfs maar een kleine creditcardschuld af te betalen als je alleen de minimale betaling doet, allemaal vanwege de rente.

Maar wanneer je jouw schuld consolideert in één bedrag, betaalt je slechts één rentepercentage. Op die manier bespaar je dus veel geld en kom je uiteindelijk uit de schulden. Licht aan de horizon!

Kan iedereen van schuldconsolidatie gebruikmaken?

Niet iedereen met een hoge schuldenlast kan consolideren. Je moet hiervoor een goede of uitstekende kredietscore hebben. Is dat op jou van toepassing? Dan heb je twee opties. De eerste optie is een creditcard met een saldo overdracht.

Je kunt een aanvraag indienen bij iemand met een goed krediet, jouw saldo overboeken en een jaar of langer de tijd hebben om jouw schuld af te betalen tegen een verlaagd of geen rentetarief. Wanneer de rente begint op te lopen, is het nog steeds slechts één rente in plaats van meerdere. Dit is gunstig voor veel mensen met flinke schulden.

De voordelen van een consolidatielening

Een andere optie is om een consolidatielening aan te vragen bij een bank of kredietvereniging. Dit is een grote lening om jouw schuld af te lossen. Je betaalt alles af om één lening, één rentetarief en één betaling te dekken. Het voordeel: je kunt veel besparen op deze lening en meer aflossen om de lening sneller en voordeliger af te lossen.

Hoe werkt schuldconsolidatie?

Als je overspoeld wordt met schulden, heb je verschillende mogelijkheden om er vanaf te komen. Schuldenconsolidatie is een optie en pakt vaak goed uit voor mensen. Bij en goede kredietscore kun je een lening of een debetkaart aanvragen om al jouw schulden af te betalen.

Elke keer dat je jouw schuld aflost, stop je met het betalen van rente op die specifieke kaart. Je betaalt nog wel rente over de nieuwe kaart of lening, maar slechts één tarief. Eén tarief is goedkoper dan vele en op die manier bespaar je bakken met geld.

Tip: gebruik zo min mogelijk kredietkaarten

Zodra je jouw schuld aflost met een consolidatielening of overbruggingskaart, kun je ze niet meer gebruiken. Daarmee wordt voorkomen dat je opnieuw schulden opbouwt. Annuleer echter niet alle kaarten, want je moet wel wat tegoed hebben.

Als je al deze kaarten opzegt en je hebt maar één lening, dan gebruik je 100% van je beschikbare kredietlimiet. Dit kan jouw credit score drastisch verlagen en dat wil je liever ook niet.

Betaal meer dan je nodig hebt

Wanneer je een consolidatielening hebt moet je zoveel mogelijk betalen om het bedrag aan rente verder te verlagen. Dit doet de terugbetalingsperiode sneller verlopen en is nog goedkoper ook.

Heb je een saldo overdrachtskaart heeft die een jaar vanaf de datum van opening geen rente heeft? Probeer dan jouw schuld in dat jaar af te betalen. Hierdoor kun je meer geld besparen én kom je sneller uit de financiële problemen.

Maar wat als je een slecht krediet hebt?

Wanneer je een slecht krediet hebt is het geen optie om een lening of een nieuwe creditcard te krijgen terwijl je in de schulden zit. En je kunt de gevolgen al raden: als je geen lening kunt krijgen om de schuld(en) af te betalen, kun je jouw schuld niet consolideren met een nieuwe lening. In dat geval moet je een andere optie overwegen.

Een optie is om om vanaf pensionering een 401(k) lening af te sluiten. Het is een riskante manier om je schuld af te betalen, maar het kan je behoeden voor hoge schulden. Bovendien ligt het rentetarief van een 401 (k) lening lager dan bij een creditcard.

Wat zijn de voordelen van schuldconsolidatie?

Het grootste voordeel van deze methode van schuldsanering is dat je maandelijks aflost. Dit minimaliseert het risico van vergeten schulden te betalen en krediet te vernietigen. Het maakt het ook gemakkelijker om jouw voortgang bij te houden tijdens het aflossen van de schulden.

Eén rentetarief

Een ander groot voordeel van schuldconsolidatie is dat je slechts één rentetarief betaalt. Stel je voor dat je 10 maandelijkse aflossingen doet tegen een rente van 19 tot 30 procent. Dat zijn 10 tarieven en betalingen. Eén tarief is veel goedkoper.

Meerdere schulden tegelijkertijd zijn verleden tijd

Een ander voordeel van schuldconsolidatie is de tijd die het kost om uw schuld af te betalen. Je kunt elke maand meer uitgeven omdat je zoveel spaart en je niet over meerdere schulden rente hoeft te betalen.

Dit betekent dat meer betalingen naar jouw hoofdschuldsaldo gaan in plaats van meerdere rentetarieven. Bovendien wordt jouw kredietwaardigheid minder negatief beïnvloed en ook dat is fijn.

Wat zijn de nadelen van schuldconsolidatie?

Mensen met een diepe schuldenlast kunnen niet altijd gebruikmaken van schuldconsolidatie. Wie een slechte kredietscore heeft vangt bot.

Een ander groot nadeel van schuldconsolidatie is dat je jouw oude kaarten kunt houden. Wie een lening voor schuldconsolidatie aangaat kan de kaarten toch gebruiken, bijvoorbeeld voor een reis.

Zelfbeheersing is noodzakelijk

Er is veel zelfbeheersing en discipline nodig om schuldconsolidatie succesvol af te ronden. Niet iedereen beschikt over die eigenschappen. Als je jezelf er niet van kunt weerhouden een nieuwe creditcard aan te vragen of een afbetaalde creditcard opnieuw te gebruiken, kun je in een veel slechtere financiële situatie terechtkomen. Nu heb je zelfs meer schulden als voorheen en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Tip: stel een budget op en hou je er aan

Schulden afbetalen tips

Tip om schuld af te betalen

Schuldconsolidatie is een veilige manier om schulden af te betalen in financieel lastige periodes. Het is echter niet voor iedereen weggelegd.

Sommige mensen hebben geen goede kredietscore om een lening te krijgen om hun schuld af te betalen. Anderen hebben geen inkomen om hun schulden te betalen, waardoor ze in de schulden blijven.

Wil je een schuld tot op de laatste cent afbetalen? Dan moet je een budget opstellen en je er echt aan houden. Het opstellen van een budget om je schulden af te betalen geeft handvatten om efficiënter jouw geld te beheren.

Is schuldconsolidatie dé oplossing voor jouw financiële problemen?

Schulden hebben is vreselijk, maar je kunt er uitkomen. Je moet bereid zijn om een budgetplan op te stellen en je er aan te houden. Stop met teveel geld uitgeven en betaal je jouw schuld af met een schuldconsolidatielening, een overbruggingskaart of een 401(k)-lening bij pensionering.

Ben je er klaar voor om jouw financiële toekomst in eigen hand te nemen? Fan een gesprek met een financieel planner of schuldenexpert helpen om op het juiste spoor te komen. We wensen je veel succes!

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *