Inkomsten genereren als figurant in films en series

Figurant films en series

Home » Geld bijverdienen » Inkomsten genereren als figurant in films en series

}

17 mei 2022

Er verschijnen dagelijks weer nieuwe afleveringen van series op de televisie en ook films worden constant opgenomen. Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om een hoofdrol te bemachtigen, want daar moet je veelal een speciale opleiding voor hebben genoten. Het is wel mogelijk om geld te verdienen als figurant. Je zal dan te zien zijn in de films en series, alleen hoogstwaarschijnlijk zonder tekst.

Je moet bijvoorbeeld plaatsnemen op een terras of langs een hoofdpersoon wandelen. Het ‘normale’ leven moet ook te zien zijn in de film of serie en daarvoor zijn figuranten essentieel. Het leuke is dat jij ook figuratiewerk kan gaan doen en er een leuk extra zakcentje mee kan gaan verdienen. Hieronder leggen wij uit wat figuratiewerk nu precies is en wat jij ermee kan gaan verdienen.

Wat doet een figurant?

Figuranten worden gebruikt om een scene in een film of serie zo echt als mogelijk te laten lijken. Als er enkel en alleen hoofdpersonen in beeld komen, dan is dat ongeloofwaardig. De figuranten vullen het beeld op en zijn bijzonder belangrijk voor de productie.

Meestal krijgt een figurant geen tekst, maar heel soms gaat het om enkele zinnen. Vrijwel iedereen is geschikt voor figuratiewerk, behalve natuurlijk als jij helemaal geen zin hebt om in beeld te komen.

Zijn er audities voor figuranten?

Figureren voor extra zakcentje

Extra zakcentje verdienen door te figureren

De figuranten spelen geen essentiële rol in de film of serie, aangezien zij geen tekst hebben en vaak ook geen speciale kwaliteiten hoeven te hebben. Vandaar ook dat in de meeste gevallen geen auditie zal plaatsvinden.

Mocht dat wel het geval zijn, dan zal je waarschijnlijk ook nog wat tekst krijgen of een belangrijk bijrolletje hebben in een bepaalde scene. Wij raden je aan om helemaal jezelf te zijn tijdens de auditie, aangezien het om een mini-rolletje gaat en de castingdirectors geen rekening houden met een weergaloos acteertalent.

Hoe kom ik aan een figuratieklus?

Je kan jezelf aanmelden bij allerlei verschillende castingbureaus in ons land. De bureaus worden door productiebedrijven ingeschakeld om figuranten te gaan zoeken. Je zal dan bijvoorbeeld een telefoontje krijgen of je kan jezelf aanmelden via de mail.

Meestal zijn de castingbureaus op zoek naar een specifiek type persoon. Het kan gaan om jongeren, ouderen of mensen die uit het buitenland komen. De kans is heel groot dat er vanzelf een figuratieklus voorbijkomt die helemaal bij jou past. Je kan eens een kijkje nemen bij Hebbes Casting, Stent Casting, Blue Circle Casting en B&F Casting.

Daarnaast is het slim om de website ‘Filmcastings.nl’ in de gaten te houden. Daarop worden regelmatig directe vacatures geplaatst voor figuranten. Let op, het gaat niet om een vaste baan maar ook een éénmalige klus.

Wat kan ik verdienen met figureren?

De grote en bekende acteurs en actrices ontvangen geweldige vergoedingen. Dat is natuurlijk niet het geval voor een figurant. Het zal gaan om een dagtarief, bijvoorbeeld 30 tot 100 euro per dag. Het ligt ook een beetje aan de opnametijden en de locatie.

De productie is eveneens van belang. Een professionele productie keert hoge bedragen uit dan semiprofessionele producties. Normaliter kan je ook een reiskostenvergoeding incasseren. De productiemaatschappijen zullen alsmede het eten en drinken gedurende de dag verzorgen.

Mocht je een klus als figurant krijgen in een soap, dan kan je wellicht een langere periode gaan figureren en een stabiel extra inkomen naast jouw vaste baan creëren.

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *