Executiewoning in Nederland kopen? Dit komt erbij kijken

Executiewoning kopen in Nederland

Home » Koopjes » Executiewoning in Nederland kopen? Dit komt erbij kijken

}

12 april 2022

Elk jaar gaan veel huizen in executie vanwege problemen zoals het niet volgen van hypotheekbetalingen. Hoewel dit triest nieuws is voor degenen die uiteindelijk hun huis zijn kwijtgeraakt, heeft de medaille ook een keerzijde. Een executieverkoop is namelijk een koopje voor huizen investeerders. Wat betekent ‘gedwongen verkoop’ precies en kun je deze executiewoningen kopen?

Hoe zit het met executieverkopen in Nederland?

Soms kan iemand zijn of haar hypotheek niet meer betalen. In de periode van de economische crisis (tussen 2008 en 2013) steeg het aantal executieverkopen in Nederland aanzienlijk. Inmiddels is het aantal openbare huizenverkopen weer gedaald. Toch biedt deze manier van huizenverkoop nog steeds mogelijkheden voor investeerders.

Dergelijke huizen maken deel uit van executieveiling. Zowel banken als investeerders kunnen een bod uitbrengen. De winnaar van de veiling krijgt de woning.

Wat is een executiewoning?

Wat is een executiewoning?

Wat is een executiewoning nu precies?

Laten we eerst even kijken naar het fenomeen executiewoning. Dit is een onroerend goed dat gedwongen is verkocht omdat de eigenaar de hypotheek niet kan blijven betalen.

Aangezien onroerend goed in feite een onderpand is voor een hypotheek, betekent het niet volgen van terugbetalingen dat kredietverstrekkers een verkoop kunnen forceren om terug te vorderen wat verschuldigd is.

Dit heeft ertoe geleid dat eigendommen ver onder de marktwaarde worden verkocht via platforms zoals veilingen. De lagere prijzen garanderen een snelle verkoop.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een executiewoning?

Het kopen van een woning via een executieveiling brengt veel voordelen met zich mee en daarom besluiten veel mensen om het te doen. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de nadelen van het kopen van een afgeschermd huis en een weloverwogen beslissing nemen. Daar gaan we zo verder op in. Maar wanneer je op het juiste moment instapt en de juiste woning vindt haal je een echt koopje binnen.

Voordeel van executiewoningen: je krijgt vaak een geweldige deal

Een van de meest belangrijke voordelen van een executiewoning is dat je de mogelijkheid krijgt om een echt goede deal te krijgen voor de prijs die je betaalt. Wanneer een geldschieter in executie gaat, is hun belangrijkste doel om het onroerend goed zo snel en gemakkelijk mogelijk te verkopen.

De voor de hand liggende manier is om het te verkopen voor ver onder de marktwaarde. Je kunt een fortuin verdienen door te investeren in een executiewoning wanneer je het goed weet op te knappen. Vervolgens zet je het voor een veel hoger bedrag weer op de huizenmarkt.

Zijn er nadelen aan het kopen van executiewoning?

Hoewel er veel voordelen zijn aan het kopen van een woning via een executieveiling, is het belangrijk om te weten dat er ook nadelen zijn. Veel van deze huizen gaan door een periode van verwaarlozing, wat betekent dat wanneer je erin investeert je te maken krijgt met dure en tijdrovende reparaties.

Er kunnen uitgebreide en intensieve werkzaamheden nodig zijn. Dus zelfs wanneer je voor het onroerend goed betaalt dat ver onder de marktwaarde ligt, kosten reparaties soms veel geld. Dus weeg eerst alle mogelijke kosten af voordat je jouw slag slaat met een ‘koopje’.

Concurrentie

Een ander nadeel van het kopen van een huis in executie is dat je veel concurrentie ondervindt van andere kopers, waaronder investeerders. Met name executiewoningen die zich nog in redelijk goede staat bevinden zijn erg in trek.

Geld verdienen met ‘flipping’: zo doe je dat

Ben je geïnteresserd in onroerend goed en wil je er graag in beleggen? Dan kan het oppakken van faillissementen een belangrijk hulpmiddel zijn om geld te verdienen. Als het je lukt om goedkoop een executiewoning te krijgen, kun je vrij eenvoudig geld verdienen met je nieuwe bezit.

Renoveer het pand en verkoop het voor een hogere prijs dan dat je het zelf hebt aangeschaft. Hoe minder je voor het onroerend goed betaalt, hoe meer winst je op korte termijn kunt maken bij wederverkoop zodra je de nodige verbeteringen hebt aangebracht. Dit fenomeen wordt ook wel ‘flipping’ genoemd.

Verhuur

Je kunt bij het kopen van een executiewoning ook een langetermijninvestering voor ogen hebben. Misschien wil je het graag verhuren voor een mooi bedrag. Dit betekent dat je een vast wekelijks of maandelijks huurinkomen kunt verdienen met jouw bezit.

Dit zou geen probleem moeten zijn bij een woning die in goede staat verkeert. De kans op huurders is in deze overspannen huizenmarkt best groot. En het vinden van huurders is een fluitje van een cent wanneer je een executiewoning hebt in een gewilde omgeving met veel voorzieningen.

Hoe zit het met de financiering?

Een belangrijk aspect om in gedachten te houden is dat als je in executie gaat en je een hypotheek hebt, je misschien een betere financiering kunt krijgen van een geldschieter. Wanneer je onroerend goed op de open markt koopt, heeft de geldschieter niet veel belang heeft bij jouw aankoop.

Maar wanneer je onroerend goed koopt waarvan een geldschieter in executie is gegaan, kun je misschien wel afspraken met elkaar maken. De geldschieter wil immers uit zijn of haar moeilijke financiële situatie komen. Hopelijk rolt daar een mooie deal uit voort.

Ga voor de beste deal

Heb je voldoende geld beschikbaar? Dan is het best een goed idee om in huizenexecuties investeren. Maar wanneer je een van die mensen bent die geld moet lenen om een woning te kopen, wilt je natuurlijk de beste prijs krijgen. Door te kiezen voor executie heb je een grotere kans om een goede deal te krijgen van je geldverstrekker.

Een uitgelezen kans om te kopen in een mooi gebied

Executieverkopen Nederland woning kopen

Woning via executieverkoop in Nederland kopen

Je bent zeker niet de enige Nederlander die graag investeert in onroerend goed. Succes boek je echter niet in één dag. Je moet grondig onderzoek doen voordat je een bod uitbrengt op een executieveiling. Het kopen van onroerend goed in een fijne buurt levert snel huurders op, maar kan erg duur zijn. Als gevolg hiervan moeten veel mensen uiteindelijk onroerend goed kopen in minder wenselijke gebieden.

Dit alles vanwege de kosten die ermee gemoeid zijn. Executieveilingen geven jou de mogelijkheid om een huis te kopen in een zeer gewilde omgeving zonder de volledige prijs te betalen. En dat is echt een groot voordeel aangezien je onroerend goed kan bezitten in een buurt die anders buiten jouw bereik lag.

Zo profiteer je van leegstaande panden

Een ander voordeel van het kopen op executieveilingen in plaats van kopen op de open markt is dat je kunt profiteren van leegstaande panden. Bij gedwongen huizenverkoop kan er soms vertraging ontstaan. Er moet bijvoorbeeld veel geregeld worden voordat de executieveiling plaatsvindt.

Dit kan een echt probleem vormen wanneer je graag naar het pand wilt verhuizen of een investering wilt doen. Bovendien kan het veel tijd en geld kosten, wat vertraging kan veroorzaken of zelfs het proces kan stoppen.

Geen vertragingen

Wanneer je ervoor kiest om een verkoop af te dwingen, heb je dit probleem niet omdat het pand al leeg staat. Dit betekent dat het risico van onnodige vertragingen of last-minute storingen wordt geëlimineerd. Dit is een van de andere goede redenen waarom veel mensen, waaronder vaste kopers en investeerders, kiezen voor executieverkopen.

Hou de huizenmarkt goed in de gaten

Op het moment dat je een goede deal kunt krijgen voor de prijs van het onroerend goed, doe je een slimme en lonende investering. Het enige dat je hoeft te doen, is het nieuws rondom executiewoningen goed in de gaten houden. Daardoor weet je precies wanneer deze goedkope woningen beschikbaar komen.

Conclusie: waarom huizen via executieveilingen financiële kansen bieden

Inmiddels is duidelijk dat er veel goede redenen zijn om te investeren in een woning die van de hand gaat via een executieveiling. Daarom besluiten steeds meer mensen om op deze manier te werk te gaan. Deze huizen bieden jou een zeldzame kans om echte koopjes te doen als het gaat om onroerend goed. We weten allemaal dat onroerend goed een geweldige investering is, of het nu een huis voor jezelf is of voor de koop of verhuur.

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *