Is investeren in crypto hetzelfde als gokken of toch niet?

Investeren in crypto hetzelfde als gokken

Home » Crypto coins » Is investeren in crypto hetzelfde als gokken of toch niet?

}

20 december 2021

Het is algemeen bekend dat er voor- en tegenstanders zijn van de cryptomarkt. Dat is niet zo heel bijzonder. Dit is dan ook zeker geen uniek fenomeen voor enkel en alleen de cryptomarkt. Voor elke vorm van investeren geldt dat je altijd mensen hebt die er voor en tegen zijn.

Dit gezegd hebbende is het in de praktijk wel zo dat er ook sprake is van enkele pertinente onwaarheden die worden verteld. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld over de mensen die zeggen dat investeren in crypto gelijk staat aan gokken. Doorheen dit blogartikel zal duidelijk worden dat dit niet helemaal correct is, in tegendeel.

Overweeg jij ook om te gaan investeren, maar laat je, je een beetje tegenhouden door de stelling dat investeren in crypto gelijk zou staan aan gokken? Dan kan het zeer interessant zijn om even de informatie die je aantreft in dit blogartikel grondig door te nemen.

Wat zijn de belangrijkste risico’s van investeren in crypto?

Voor zowat alle mogelijkheden die er bestaan om geld te investeren geldt dat er risico’s aan verbonden zijn. Dat is het gevolg van het feit dat er eerder zelden kapitaalsgarantie wordt geboden. Dit geldt ook niet voor cryptocurrencies. Dit heeft als gevolg dat je een gedeelte of zelfs je volledige originele investering kan komen te verliezen. De belangrijkste risico’s waar je rekening mee dient te houden bij investeren in cryptovaluta’s zijn de volgende:

  • Verschillende cryptocurrencies hebben geen echte usercase
  • Diverse projecten worden opgezet als scam en zijn dus niet levensvatbaar
  • Cryptomunten kenmerken zich door een aanzienlijke volatiliteit

Het is in de praktijk zeker niet zo dat je bij het uitvoeren van eender welke investering in cryptomunten altijd geconfronteerd wordt met hetzelfde risiconiveau. Het spreekt namelijk voor zich dat investeren in een solide project zoals bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum heel wat minder risicovol is dan investeren in speculatieve altcoins die nog maar net om de hoek komen kijken. Als crypto investeerder heb je een significant deel van de risico’s die je loopt dan ook perfect zelf in de hand.

Wat zijn de significante verschillen dan met gokken?

Crypto investeren zelfde als gokken?

Is crypto investeren hetzelfde als gokken of niet?

Bij gokken is het doorgaans zo dat er geen sprake is van fundamentele data waarop je jezelf kan baseren bij het inleggen van een bepaald geldbedrag. In eerste instantie lijkt het er misschien op dat je over een 50/50 kans beschikt om te winnen, maar in de praktijk is dat doorgaans helemaal niet het geval. Er dient dan ook steeds rekening worden gehouden met het zogenaamde huisvoordeel. Geen enkele bookmaker of geen enkel casino zal namelijk genoegen nemen met een even grote winst- of verliesverhouding. Dit betekent dat je bij het wagen van een gokje nooit over maar enige zekerheid beschikt. Ondanks het feit dat het in de praktijk vaak anders wordt voorgeschoteld is het immers zo dat je de uitkomst van je gokje eigenlijk op geen enkele manier zelf in de hand hebt.

Dit is meteen het belangrijkste verschil tussen gokken en investeren in crypto. Wanneer je goed onderzoek doet naar de crypto asset waarin je gaat investeren neem je immers wel degelijk een berekend risico. Bovendien geldt voor heel wat van de projecten op de cryptomarkt dat ze wel degelijk reeds over een fundamentele basis beschikken die perfect dienst kan doen als draagvlak voor je investering. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat deze regel uitsluitend geldt voor situaties waarin er sprake is van een grondig uitgevoerd onderzoek vooraleer men overgaat tot investeren. Kies je er gewoon lukraak een bepaalde altcoin uit om geld in te stoppen? Dan spreekt het voor zich dat je investering weer wel wat meer weg zal hebben van gokken.

Conclusie; investeren in crypto is niet gokken

Of investeren in crypto voor jou nu wel of niet gelijk staat aan gokken heb je dus eigenlijk helemaal zelf in de hand. Door grondig je huiswerk te maken kan je namelijk achterhalen:

1. Wat het businessmodel is van de cryptovaluta in kwestie
2. Welk probleem ze mogelijks weet op te lossen
3. Wie de belangrijkste concurrenten zijn voor de asset in kwestie
4. Wat de levensvatbaarheid is van het project op lange(re) termijn

Op deze manier wordt het zonder probleem mogelijk om in te schatten hoe groot de risico’s zijn die je precies loopt bij het doen van een bepaalde investering in crypto. Deze risico analyse behoort nooit tot de mogelijkheden wanneer je een gokje gaat wagen. Let wel, ga je zomaar investeren zonder voorafgaand een grondig onderzoek uit te voeren? Dan heeft je investering in de praktijk toch net weer wat meer weg van gokken. Nogmaals, dit heb je eigenlijk volledig zelf in de hand.

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

Moet je Dogecoin serieus nemen?

Moet je Dogecoin serieus nemen?

Na het begin van de coronacrisis is er veel gebeurd op de cryptomarkt. Er vielen veel ogen op de mogelijkheden om...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *