5 manieren om gemakkelijk geld te besparen

Gemakkelijk geld besparen manieren

Home » Geld beheren » 5 manieren om gemakkelijk geld te besparen

}

21 januari 2022

Aan het einde van je positieve saldo op de bank hou je nog een stukje maand over. Is dit een uitdrukking die ook bij jou van toepassing is? Dan is het drastisch tijd om je leven om te gooien en op een andere (meer verstandige manier) met je geld om te gaan. Omdat het niet zo makkelijk is om met je werkgever direct een salarisverhoging voor elkaar te krijgen zul je het op andere manieren voor elkaar moeten krijgen. We gaan het hier hebben over het beperken van je uitgaven of je uitgaven op een andere slimmere manier doen. Je zult zien dat als je dit serieus doet je aanzienlijke bedragen per maand kunt besparen.

Let op je uitgaven voor boodschappen

Geld besparen op boodschappen

Je kunt bijvoorbeeld geld besparen op boodschappen

Een flinke maandelijkse uitgavenpost zijn je boodschappen die je iedere keer weer moet doen. Voor een gezin van vier personen zul je meestal zo tussen de 100 – 150 Euro uitgeven en dat terwijl je voor je gevoel niks geks uitgeeft. Op maandbasis is dit al snel meer dan 500 Euro wat echt een hoop geld is! Een manier hiervoor is om voor jezelf een maximum budget op te stellen. Zeg bijvoorbeeld dat je niet meer dan 80 Euro uitgeeft deze week. Kijk de folders kritisch door, bedenk van te voren wat je deze week gaat eten en koop dan ook alvast voor de hele week je eten in.

Brood van één Euro is ook lekker, het hoeft niet altijd het luxe brood van 2,50 Euro te zijn. Laat je tijdens het boodschappen in de winkel ook niet verleidingen door allerlei lekkere dingen die je onderweg tegenkomt, een tip hiervoor is om online je boodschappen te bestellen. Alle grote supermarkten hebben tegenwoordig een online bestelservice waarbij je boodschappen thuis worden gebracht, dit maakt de verleiding kleiner om extra producten te kopen.

Kijk eens kritisch naar je maandelijkse abonnementen

Een steeds terugkerende maandelijkse kostenpost zijn abonnementen. In ieder huishouden komen ze voor. Of het nu gaat om een mobiele telefoon, internetaansluiting, sportschool, Netflix of tijdschriften ze komen overal voor.

Als je alles naast elkaar legt zal je zien dat het op maandbasis een behoorlijk bedrag is. Wees eens eerlijk naar jezelf en bedenk of je daadwerkelijk al deze abonnementen nodig hebt. Ga je nog wel naar de sportschool, heb je zowel Netflix, Disney Plus, Videoland en Spotify nodig? Ook kan het handig zijn om je abonnement voor je telefoon en internet eens na te kijken. Is dit nog wel van deze tijd en kan je bij een andere provider niet hetzelfde krijgen voor minder geld? Dit zijn allerlei manieren om je maandelijkse kosten voor een abonnement naar beneden te krijgen en dit bespaarde bedrag lekker op de spaarrekening te zetten.

Koop zoveel mogelijk tweedehands

Het internet staat tegenwoordig vol met websites waar je tweedehands spullen kunt kopen. Op social media heb je voor bijna iedere woonplaats kanalen waar tweedehands spullen worden aangeboden en gevraagd, maar ook websites als Marktplaats en Tweedehands.net hebben natuurlijk een enorme database aan advertenties van mensen die van hun spulletjes af willen. Of het gaat om een tweedehands laptop, fiets, hobbyspulletjes, luiers, complete kinderkamers en noem maar op, het is allemaal online te vinden en veelal tegen spotprijzen als je het vergelijkt met wat je er in de winkel voor moet betalen.

Vergeet ook niet af en toe een kringloopwinkel binnen te stappen. Naast het feit dat het leuk is om hier gewoon eens rond te neuzen hebben ze een veel groter aanbod dan dat je zou denken. Alles is netjes per productsoort ingedeeld. Zo kan je er servies, speelgoed, meubels, kleding en nog veel meer vinden. Het is schoon, netjes en goed werkend.

Hou bij waar je geld heen gaat

Weet jij precies waar je geld iedere maand heen gaat? Net als 97% procent van de bevolking kan je hoogstwaarschijnlijk niet aangeven waar jouw geld iedere maand heen gaat. Uiteraard kan je dit wel in grote lijnen aangeven maar tot op de cent nauwkeurig waarschijnlijk niet. Hou voor de grap eens een maandje bij wat je precies hebt uitgegeven. Een handige manier om dit te doen is in Excel, hier kan je mooie lijstjes mee maken. Doe dit echt voor alles wat je uitgeeft, zowel wat je pint, automatisch wordt afgeschreven en je contante geld. Dus een Euro parkeergeld en twee Euro voor een collecte aan de deur moeten ook op dit lijstje staan.

Ongemerkt zul je gedurende de maand dat je dit bij houdt al rekening houden met je uitgaven maar het is ook belangrijk voor je eigen bewustwording om zelf te weten wat je allemaal uitgeeft. 3 keer in de maand eten bestellen is een flink bedrag, wanneer je dit aan het einde van de maand in je lijstje terug leest zie je dit zelf ook en er wellicht de maand daarop rekening mee houden. Het bewust worden van je eigen uitgaven is tevens een stukje besparing creëren voor de toekomst.

Je kunt veel meer zelf dan je denkt!

Ben jij zo iemand die denkt dat je niet handig bent? Of dat je het gewoon liever niet doet omdat het een rotklus is? Wees minder lui, doe dingen zelf en besteed dingen minder uit. Bij een verjaardag halen veel mensen de taart bij de bakker of de Hema. Per taart ben je dan al snel 15 Euro kwijt terwijl je voor ongeveer 3 Euro zelf een taart kunt bakken. Maar ook zaken als je ramen lappen, je huis aan buitenkant schilderen, je woning schoonhouden, je auto wassen en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan zijn allemaal vervelende klusjes om te doen die je graag overlaat aan de vakmensen.

Helaas zit hier iedere keer ook een prijskaartje aan en als je het zelf doet kost het je vrijwel niks, alleen je tijd en wellicht wat materiaalkosten. Je zult ook merken dat als je het eenmaal hebt gedaan het je een goed gevoel geeft en motivatie om het volgende keer weer zelf te doen.

Conclusie

Zoals je hierboven kunt zien zijn er veel manieren waarop je eenvoudig behoorlijke bedragen per maand kunt besparen. Iets zuiniger en bewuster leven en zelf iets meer doen zorgt er voor dat je maandelijks echt serieus geld overhoudt en kunt overmaken naar je spaarrekening. Probeer er voor te zorgen dat je altijd een leuk bedrag op je spaarrekening hebt staan voor eventuele noodgevallen of om een keer een mooie vakantie van te kunnen doen. Heel veel succes met bovenstaande tips!

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *