Alibaba Group, de moeite waard om in te beleggen of niet?

Alibaba Group aandelen

Home » Geld investeren » Alibaba Group, de moeite waard om in te beleggen of niet?

}

5 november 2021

Voor een groot aantal beleggers geldt dat ze bij voorkeur zo ver mogelijk bij Chinese aandelen uit de buurt willen blijven. Toch zijn er een aantal niet onbelangrijke uitzonderingen. Eén van deze uitzonderingen is de zogenaamde Alibaba Group. Het betreft hier een particulier concern uit China welke zich bevindt in Hangzhou. Er zijn verschillende internetbedrijven die deel uitmaken van deze groep. Het gaat hierbij onder meer om bedrijven die zich richten op:

  • Business-to-business;
  • Online detailhandel;
  • Betalingsdiensten;
  • Clouddiensten voor data;

Opvallend fenomeen is dat de Alibaba Group als onderneming niet staat geregistreerd in China, maar wel op de Kaaimaneilanden. Nog een ander opmerkelijk fenomeen heeft betrekking tot het feit dat het bedrijf er in september van het jaar 2013 voor koos om naar de beurs te trekken in de Verenigde Staten. Deze beslissing had ze gemaakt nadat gesprekken met de toezichthouders in Hongkong op een “njet” konden rekenen. Het zou uiteindelijk nog een jaar duren voordat de beursnotering in de Verenigde Staten ook echt een feit was. In september 2014 verscheen de Alibaba Group dan ook op de Amerikaanse beurs met de ticker BABA.

Inmiddels ook beursgenoteerd aan de beurs van Hongkong

Investeren in Alibaba Group

Alibaba Group investeren in aandelen

Ondanks het feit dat Alibaba in eerste instantie niet kon rekenen op een notering aan de beurs van Hongkong is daar ondertussen verandering in gekomen. De regels voor het verkrijgen van een notering aan de zogenaamde Hong Kong Stock Exchange zijn door de jaren heen aanzienlijk versoepeld.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de Alibaba Group een nieuw verzoek kon indienen. Het verzoek werd deze keer wel ingewilligd waardoor het BABA-aandeel sinds november 2019 ook aan de Hong Kong Stock Exchange noteert. De introductiekoers was daar 176 HK$. Dit kwam op dat ogenblik overeen met zo’n 22,49 Amerikaanse dollar. De beursgang in Hongkong zorgde ervoor dat de groep zo’n slordige 11,3 miljard Amerikaanse dollar aan kapitaal wist op te halen.

Monopoliepraktijken Alibaba

Wie ervoor kiest om te investeren in een Chinees aandeel moet vooral de dictatuur van de Chinese overheid vrezen. Het jaar 2021 heeft duidelijk gemaakt dat ook de grootste spelers hier niet aan ontkomen. Alibaba kreeg in 2021 van de Chinese mededingingsautoriteit dan ook een boete van zo’n slordige 2,3 miljard euro.

Dit naar aanleiding van de veronderstelling dat het bedrijf zich schuldig zou hebben gemaakt aan monopoliepraktijken. De autoriteiten hebben aangegeven dat Alibaba kleine bedrijven zou hebben gedwongen om enkel en alleen via het bedrijf te verkopen. De boete was niet de enige tegenvaller voor het bedrijf.

Daarnaast werd de groep verplicht om haar handelspraktijken grondig te herzien en zal ze voor de volgende drie jaar onder verscherpt toezicht komen te staan. Het spreekt voor zich dat dit een belangrijk punt is waar beleggers in de Alibaba Group rekening mee zullen willen en eigenlijk ook moeten houden.

Amazon versus Alibaba

Het gebeurt niet zelden dat Amazon en Alibaba in één adem met elkaar worden vernoemd. Net omdat dit zo vaak gebeurt dromen heel wat investeerders al van een aandelenkoers voor het BABA-aandeel dat minstens in de buurt komt van deze van Amazon.

Ondanks het feit dat beide bedrijven uiteraard bij hun oprichting de focus hebben gelegd op e-commerce moet het gezegd dat er toch sprake is van enkele fundamentele verschillen. Eén van de belangrijkste verschillen heeft bijvoorbeeld betrekking tot het ontbreken van eigen opslagplaatsen bij de Alibaba Group. Amazon heeft deze wel waardoor ze elk onderdeel van het koop- en leveringsproces zelf in de hand hebben.

Maar hoe houdt de Alibaba Group dan de voorraden aan voor haar artikelen? Simpel, dat doet ze niet. In tegenstelling tot Amazon geldt namelijk voor Alibaba dat ze louter een platform heeft opgezet voor de uitwisseling van goederen en diensten. De logistiek wordt dus niet voor haar eigen rekening genomen.

Dit zorgt ervoor dat de inkomsten van het bedrijf zo goed als zeker altijd achter zullen blijven op deze van Amazon. Daar staat evenwel tegenover dat de winstmarges hoger zijn door het ontbreken van de hoge kosten die bijvoorbeeld eigen vastgoed met zich meebrengt.

Beleggen in de Alibaba Group, het overwegen waard of niet?

Het staat als een paal boven water dat de Alibaba Group over een niet onaanzienlijk potentieel beschikt. Dit gezegd hebbende blijft het zo dat inmenging van de Chinese overheid als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de investeerders in het BABA-aandeel blijft hangen. De boete die werd toegekend aan het bedrijf in 2021 heeft immers een aanzienlijk gat geslagen in de financiële situatie van de onderneming.

Ondanks het feit dat er dus zeker sprake is van een aardig potentieel voor wat de Alibaba Group betreft is het toch voor elke investeerder een absolute vereiste om afdoende rekening te houden met de risico’s die verbonden zijn aan Chinese aandelen. Dat geldt zeker ook voor een grote speler zoals de Alibaba Group.

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *