Drie situaties waarin je weg moet blijven van de beurs

Wegblijven beurs situaties

Home » Geld bijverdienen » Drie situaties waarin je weg moet blijven van de beurs

}

6 november 2021

Voor menig aantal mensen geldt dat ze bijzonder actief bezig zijn met hun beleggingen. Het gebeurt dan ook niet zelden dat men zowat dagelijks bezig is met het controleren van bijvoorbeeld de actuele koersen en het mogelijks uitbreiden van hun posities. Daar is op zich natuurlijk helemaal niets mis mee. Dit gezegd hebbende is het echter wel zo dat er ook bepaalde situaties bestaan waarin je moet wegblijven van de beurs. In deze tijden is het namelijk zo dat de volatiliteit bijvoorbeeld te hoog ligt om echt berekende risico’s te kunnen nemen.

Ben jij ook benieuwd om te achterhalen in welke situaties je maar beter de beurs kan vermijden? Dan moet je zeker en vast even snel verder lezen!

Situatie 1: Er staat een belangrijke, ingrijpende gebeurtenis te gebeuren

Wegblijven beurs ingrijpende gebeurtenis

Tijdens ingrijpende gebeurtenissen wegblijven van de beurs

In eerste instantie is er de situatie waarin er een grote, ingrijpende gebeurtenis staat te gebeuren. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat dit van alles kan zijn. Het is bijvoorbeeld bekend dat een uitbrekende oorlog ervoor kan zorgen dat de koersen danig onder druk komen te staan. Dit niet in het minst wanneer de Verenigde Staten zijn betrokken bij de oorlog. Voor menig aantal beleggers geldt dat ze over op z’n zachtst gezegd significante posities beschikken op de Amerikaanse beurzen. Indien dat ook geldt voor jou is dit zeker iets om aandacht aan te besteden.

Het spreekt voor zich dat niet alleen een oorlog een niet onaanzienlijke invloed kan hebben op de aandelenkoersen. Dit geldt zeker ook voor bijvoorbeeld verkiezingen, een terroristische aanslag, een pandemie zoals bijvoorbeeld COVID in 2020, etc. Telkens wanneer de wereld een belangrijke gebeurtenis ziet heeft dit een bepaalde impact op de beurs. Vergis je echter niet, dit kan ook bepaalde opportuniteiten met zich meebrengen. Beleggers die hebben geïnvesteerd tijdens de Corona-crash in 2021 hebben immers in geen tijd een stevig rendement weten te maken.

Situatie 2: Wanneer alle indicatoren voor de beurs op rood springen

Het is voor beleggers in het bijzonder van belang om te proberen in te stappen wanneer er zich een potentieel gunstig instapmoment voordoet. Dit betekent dat er rekening mee moet worden gehouden dat instappen op het moment dat er een all time high is neergezet op de beurs mogelijks niet heel erg interessant is. Toch moet het gezegd dat er hier ook uitzonderingen voor gelden.

Zelfs wanneer de beurs zich op een all time high bevindt zal je kunnen vaststellen dat de markt daar nog altijd interessante opportuniteiten voor weet te bieden. Dit niet in het minst voor mensen die instappen volgens de veelbesproken dollar cost average methode. Wanneer dit geldt voor jou is de kans ongelofelijk groot dat je reeds een behoorlijke tijd bezig bent met investeren. Dit heeft er wellicht voor gezorgd dat je reeds een bepaald rendement hebt weten te realiseren. Bovendien zal er ook reeds sprake zijn van een gemiddelde aankoopkoers voor je effecten. Door te blijven investeren kan je, je posities blijven vergroten en zorg je er eveneens voor dat je inkomsten uit dividenden blijven toenemen. Toch is waakzaamheid bij een nieuwe all time high altijd geboden.

Er zijn door de jaren heen tal van verschillende soorten indicatoren in het leven geroepen die kunnen aangeven in welke mate de beurs op een bepaald moment overgewaardeerd is. Deze indicatoren zullen er aldus voor zorgen dat je kan achterhalen wanneer het nu al dan niet interessant kan zijn om in te stappen of bij te kopen of wanneer je maar beter even weg kan blijven van de beurs. Verschillende van deze indicatoren bekijken voordat je in gaat stappen is altijd een goed idee.

Situatie 3: Wanneer er sprake is van een hoge (spaar)rente

Het momentum dat geldt op de beurs wordt in de praktijk altijd beïnvloed door de marktomstandigheden. Je moet je daarbij altijd de vraag stellen of mensen over een alternatief beschikken voor de beurs of niet. Wanneer je dit doet zal je kunnen vaststellen dat bijvoorbeeld een lage spaarrente een belangrijke vereiste kan zijn voor een gunstig beursverloop. Op het ogenblik dat mensen vrijwel risicoloos laat ons zeggen 4 procent spaarrente kunnen krijgen op hun spaarrekening is de kans namelijk behoorlijk klein dat men ervoor zal kiezen om te gaan beleggen op de beurs.

Is er echter sprake van een bijna onbestaande spaarrente of zelfs van een negatieve spaarrente? In dat geval spreekt het voor zich dat heel wat mensen de weg naar de beurs zullen vinden. Dat ondanks het feit dat er uiteraard alsnog sprake is van een groter risico in vergelijking met een spaarrekening.

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *