3 tips die je moet weten voordat je begint met beleggen

Beginnen met beleggen tips

Home » Geld investeren » 3 tips die je moet weten voordat je begint met beleggen

}

27 januari 2022

Het steeds toegankelijker geworden karakter van beleggen heeft er in de praktijk voor gezorgd dat ongelofelijk veel mensen er door aangetrokken worden. Beginnen met beleggen is echter niet iets wat je zomaar moet doen zonder er eerst even grondig over na te denken. De kans dat het dan fout gaat is namelijk bijzonder groot. Ben jij ook geïnteresseerd om te beginnen met beleggen, maar wil je liever geen sprong in het diepe wagen? Dan hebben we op deze pagina alvast drie zeer interessante tips voor jou verzameld die de moeite meer dan waard kunnen zijn om rekening mee te houden.

Tip 1: Ken het verschil tussen groei- en dividendaandelen

Tips voor beginnende beleggers

Verschil tussen groei- en dividendaandelen kennen als tip

Voor heel wat nieuwe beleggers geldt dat ze alle verschillende aandelen die op de beurs staan genoteerd over één en dezelfde kam scheren. Dat is niet correct. We maken in ieder geval bijvoorbeeld een onderscheid tussen enerzijds groeiaandelen en anderzijds dividendaandelen. Zoals de naam van deze eerste groep reeds aangeeft richten de aandelen die daar onder vallen zich vooral op het realiseren van een zo groot mogelijke groei. De koers van het aandeel kan hierdoor sneller oplopen in vergelijking met aandelen van bedrijven die dividend uitbetalen.

De groei die dividendaandelen in de praktijk kunnen doormaken ligt dus gemiddeld significant lager in vergelijking met groeiaandelen. Toch moet het gezegd dat er ongelofelijk veel beleggers zweren bij investeren in aandelen die een dividend uitbetalen. Dat is het gevolg van het feit dat dit dividend eigenlijk garant staat voor een stukje gegarandeerd rendement. Bovendien is het met behulp van dividenden eveneens mogelijk om een bepaalde passieve inkomstenstroom te realiseren. Voor heel wat mensen geldt dat ze graag tijdens hun leven één of meerdere van deze stromen willen realiseren. Door te investeren in dividendaandelen is dit zonder probleem mogelijk.

Tip 2: Bepaal voor jezelf hoe je precies wil gaan beleggen

De tweede tip heeft te maken met de manier waarop je wil gaan beleggen. Voor menig aantal mensen geldt bijvoorbeeld dat ze wel graag mee willen kunnen profiteren van de rendementen die gehaald kunnen worden op de beurs, maar dan wel zonder dat men daarvoor echt heel actief moet gaan beleggen. Dat is op zich best mogelijk. Je kan er in deze situatie namelijk voor kiezen om te gaan beleggen door middel van een zogenaamde ETF of exchange traded fund. Door bijvoorbeeld periodiek in te stappen in één of meerdere van deze fondsen kan je genieten van een interessante spreiding terwijl je bovendien helemaal niet actief met je beleggingen moet bezig zijn.

Het is natuurlijk ook zo dat heel wat beleggers er wel degelijk de voorkeur aan geven om actief te gaan beleggen. Dat is uiteraard eveneens mogelijk. In dat geval zal je waarschijnlijk zelf constructief willen bouwen aan je beleggingsportefeuille. Dit betekent dat je handmatig alle verschillende aandelen waarin je wil gaan beleggen gaat uitzoeken. Let op, actief beleggen betekent niet dat je er niet voor kan kiezen om ook een stukje van je kapitaal te investeren in één of meerdere ETF’s. Dit blijft aangeraden, niet in het minst voor beleggers die niet over een groot budget beschikken en bijgevolg niet voldoende kunnen diversifiëren. In ieder geval, in het bijzonder wanneer je vooral de focus wil leggen op groeiaandelen kan een strikte opvolging van je portefeuille een vereiste zijn.

Tip 3: Let op het verschil in kosten tussen de verschillende brokers

Een derde zeer belangrijk aandachtspunt heeft te maken met de kosten die door de verschillende brokers worden aangerekend. Wat deze kosten betreft zal je kunnen vaststellen dat ze onderling tussen de verschillende brokers toch behoorlijk kunnen verschillen. Concreet is het zo dat je er in eerste instantie aandachtig voor moet zijn of er een bepaalde commissie wordt aangerekend of niet. Indien ja spreekt het voor zich dat je ook de hoogte van deze commissie zal willen vergelijken.

Let op, voor heel wat brokers geldt dat ze adverteren met ‘commissievrij beleggen’. Veel mensen gaan er dan meteen vanuit dat dit betekent dat ze helemaal geen kosten dienen te betalen voor het aan- en verkopen van hun assets. Dat is niet helemaal juist. Het is namelijk mogelijk dat er nog andere vormen van kosten in rekening worden gebracht door de broker. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan valutakosten en zogenaamde transactiekosten. Ook is het zo dat er soms bepaalde kosten worden aangerekend voor het “manueel” moeten uitvoeren van bepaalde handelingen door de broker.

Probeer al deze kosten mee in overweging te nemen bij het uitkiezen van een bepaalde broker. Hou er in ieder geval rekening mee dat de kosten op je beleggingen uiteindelijk behoorlijk kunnen knagen aan je potentiële beleggersrendement. Hoe lager de kosten, hoe interessanter dus.

Lees meer artikelen over geld investeren en beleggen

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *