Beleggen met kleine bedragen? Let op deze zaken

Kleine bedragen beleggen

Home » Geld investeren » Beleggen met kleine bedragen? Let op deze zaken

}

26 januari 2022

We kunnen met recht en rede stellen dat de beurs door de jaren heen merkbaar toegankelijker is geworden. Dit uit zich op verschillende vlakken. Neem nu bijvoorbeeld de komst van online brokers. Dit heeft ervoor gezorgd dat ook de kleine en middelgrote belegger eindelijk zijn of haar beleggingsportefeuille volledig zelf kan beheren. Dit zonder dat er daarvoor sprake moet zijn van een manuele tussenkomst van een derde partij. Dit is echter niet alles.

Daarnaast hebben nieuwe kostenconstructuren evenals beleggingsproducten er ook voor gezorgd dat beleggen met kleine(re) bedragen mogelijk wordt gemaakt. Dit laatste is nu precies waar we het op deze pagina over gaan hebben. Wil jij ook graag te weten komen waar je allemaal rekening mee moet houden wanneer je gaat beleggen met kleine bedragen? Dan moet je zeker even snel verder lezen!

Hoe interessant is beleggen met kleine bedragen?

Kleine bedragen beleggen tips

Is beleggen met kleine bedragen interessant?

Jarenlang was het voor heel wat mensen onmogelijk om te beleggen. Dit in het bijzonder omdat de financiële instapdrempel doorgaans behoorlijk hoog was gelegen. Tegenwoordig is dat anders. In het bijzonder de komst van commissievrije online brokers heeft ervoor gezorgd dat het voor heel wat mensen veel eenvoudiger en ook rendabeler is geworden om te gaan beleggen op de beurs.

Dit betekent echter niet dat je er goed aan doet om bijvoorbeeld telkens met slechts een paar tientallen euro’s te gaan beleggen. Je dient er namelijk rekening mee te houden dat commissievrij beleggen en gratis beleggen twee compleet verschillende zaken zijn. Hierover echter later meer.

Voor heel wat mensen geldt dat ze tegenwoordig hun kapitaal dat ze over hebben aan het werk willen zetten. Dat is een positieve gedachte. Zeker in tijden van lage spaarrentes is het anders namelijk zo dat een significant deel van je kapitaal immers ten prooi kan vallen aan de inflatie en dat is niet de bedoeling. Met hoeveel jij precies moet gaan beleggen is uiteraard geheel afhankelijk van je eigen situatie. Verschillende factoren spelen op dit vlak dan ook een belangrijke rol, namelijk:

1. Het inkomen waarover je beschikt
2. De vaste kosten die je moet betalen
3. Over welke spaarbuffer je ongeveer beschikt

Slechts door rekening te houden met (minstens) de bovenstaande elementen is het mogelijk om voor jezelf te bepalen met welke bedragen je ongeveer kan gaan beleggen. Kan je in één maand tijd niet voldoende geld hiervoor reserveren? Dan is er geen man over boord. Je zou er namelijk ook perfect voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld één keer per kwartaal te investeren.

In welke beleggingsproducten wil je graag investeren?

Wanneer je gaat beleggen met kleine bedragen is het ook altijd een goed idee om even voor jezelf te bepalen welke beleggingsproducten het interessantst zijn om dat te doen. Je zou er in principe perfect voor kunnen kiezen om te investeren in aandelen, alleen moet je er dan rekening mee houden dat je met een aantal problemen kan worden geconfronteerd. Vaak is het namelijk zo dat aandelen een significante prijs hebben waardoor het niet eenvoudig zal zijn om met een beperkt budget een voldoende gediversifieerde portefeuille samen te kunnen stellen.

Omwille van bovenstaande wordt het aan beleggers met een klein budget nog wel eens aangeraden om vooral te kijken in de richting van ETF’s. Op deze manier kan er ook met een kleine (periodieke) inbreng worden gewerkt aan een meer dan voldoende gediversifieerde beleggingsportefeuille. Bovendien is het ook nog eens zo dat je hiervoor als belegger heel wat minder onderzoek moet doen dan naar individuele aandelen. Dit maakt deze passieve vorm van beleggen extra aantrekkelijk.

Kosten, een belangrijke bepalende factor voor je rendement

Van cruciaal belang wanneer je gaat beleggen met kleine bedragen is om rekening te houden met de kosten die door jou betaald zullen moeten worden. Voor elke vorm van beleggen geldt dat je geconfronteerd zal worden met een bepaalde hoeveelheid aan kosten. Dit dus ook wanneer er sprake is van commissievrij beleggen. Het is ook dan nog steeds mogelijk dat je bijvoorbeeld tansactiekosten en valutakosten zal moeten betalen. Bovendien zijn er natuurlijk ook nog de belastingen. Zo wordt er in heel wat landen gebruik gemaakt van een bepaalde beurstaks.

In het bijzonder wanneer je periodiek gaat instappen met kleine(re) bedragen heeft dit als gevolg dat je automatisch vaker kosten zal moeten betalen. Omdat deze kosten betrekking hebben tot kleinere bedragen is de impact van deze kosten ook een stuk groter. Het is omwille van deze reden zeer belangrijk om even grondig de kosten bij de verschillende brokers te vergelijken. Door je kosten zo beperkt mogelijk te houden zal je kunnen vaststellen dat je potentiële rendement significant hoger kan komen te liggen… en dat is uiteraard waar het in de praktijk allemaal om draait.

Ook interessant om te lezen: Jouw eerste 1.000 euro op de beurs beleggen

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *