Geld beleggen: Waarom en waarin?

Waarom en waarin beleggen

Home » Geld investeren » Geld beleggen: Waarom en waarin?

}

15 december 2021

Waarom en waarin beleggen? Dit zijn twee vragen die veel potentiële beleggers zichzelf stellen. Beleggen kan een erg succesvolle manier zijn om inkomsten te genereren. Bij beleggen investeer je een bepaalde hoeveelheid geld en zul je hier rente over ontvangen.

Ook zul je het initiële bedrag terugverdienen. Door middel van de rente maak je dus winst. In dit artikel kun je extra informatie vinden over diverse sectoren waarin je kunt gaan beleggen en kun je redenen vinden om te gaan beleggen.

Waarom überhaupt beleggen?

Geld beleggen waarom en waarin

Geld beleggen: Waarom en waarin kun je dit doen?

Waarom zal je gaan beleggen? De meest voor de hand liggende reden is natuurlijk de winst. Op deze manier kun je namelijk meer geld verdienen. Hieronder zijn nog 3 populaire redenen te vinden om te gaan beleggen:

Reden 1: Beleggingen hebben een samengestelde rente. Het voordeel van een samengestelde rente is dat deze vaststaat. Je investeert een bepaald bedrag. Over dat bedrag ontvang je elke periode een bepaald percentage rente. Deze rente blijf je ontvangen tot de investering in zijn geheel is terugbetaald. Dus in principe hoef je naast je initiële investering geen extra geld uit te geven om geld te blijven verdienen.

Reden 2: Ontwijken van inflatie. Sommige mensen zetten hun geld op een spaarrekening omdat je op die manier ook rente ontvangt zonder dat je extra hoeft te investeren. Echter, de rentetarieven op spaarrekeningen zijn laag en kunnen de stijgende inflatie niet bijhouden waardoor je koopkracht verliest. De rentetarieven bij beleggen zijn hoger, overstijgen inflatie en laten je koopkracht groeien.

Reden 3: Financiële vrijheid. Wanneer jij je vermogen ziet groeien dan besef je pas de mogelijkheden op lange termijn. Door tijdig te beginnen kun je succesvol sparen voor de toekomst. Ook op de korte termijn zul jij al financiële vrijheid ervaren en beleggingsdoelen behalen.

Waarin kun je beleggen?

Er zijn veel sectoren waarin jij kunt beleggen. De S&P is een systeem dat wereldwijd wordt gebruikt op de beleggingsmarkt. Het verdeelt de beleggingsmarkt in 11 sectoren en 24 industriegroepen. Volgens dit systeem worden bedrijven in een bepaalde sector ingedeeld op basis van hun primaire activiteiten. De 11 sectoren worden hieronder besproken.

Sector 1: Informatietechnologie

De informatietechnologie (IT) sector is gevuld met diverse bedrijven die binnen deze sector producten ontwikkelen of distribueren. Ook internetbedrijven vallen in deze categorie. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die te maken hebben met cybersecurity of het aanbieden van software programma’s.

De digitalisering van de wereld neemt toe. Naar verwachting is de IT sector nog niet uitgegroeid. Als je nu begint met beleggen in deze sector dan zullen je beleggingen veel geld waard worden in de toekomst. Omdat de IT sector zich ook op de korte termijn ontwikkelt zul je al snel wat verdienen bij beleggen in deze sector.

Drie grote bedrijven binnen deze sector zijn: Apple, Adyen, Dept/Tam Tam.

Sector 2: Gezondheidszorg

Alle bedrijven binnen de medische sector leveren producten of diensten die gericht zijn op het verbeteren van de toestand van het menselijk lichaam of de geest. Hieronder vallen dus ook farmaceutische bedrijven.

Gezondheidszorg is iets wat we allemaal nodig hebben. Hierdoor zal er binnen deze sector altijd wel wat te verdienen zijn op het gebied van beleggen. Omdat de medische verrichtingen steeds beter worden en steeds meer wetenschappelijk onderbouwd kan deze sector blijven groeien. Daarom is het interessant om te beleggen in deze sector.

Drie grote bedrijven binnen deze sector zijn: Tylenol, Johnson & Johnson, Abiomed.

Sector 3: Financiën

Binnen deze sector vallen bedrijven die betrokken zijn bij de financiële wereld. Je kunt denken aan banken en verzekeringsmaatschappijen. Wanneer je in deze sector belegt dan betekent dit vaak dat je geïnvesteerd hebt voor op de lange termijn. Immers, bedrijven binnen deze sector worden gezien als stabiel en duurzaam.

Daarnaast zijn deze bedrijven vaak ook verzekerd van inkomsten voor een langere periode waardoor zij jou kunnen betalen. Dit komt omdat bijvoorbeeld een lening vaak afgesloten wordt voor een bepaalde periode. Binnen die periode betaalt de klant de firma. En die firma betaalt jou dan weer rente over je beleggingen.

Drie grote bedrijven binnen deze sector zijn: Bank of America Corp, JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs.

Sector 4: Discretionaire consumptie

In deze categorie vallen bedrijven die diensten of producten leveren die je niet nodig hebt om te overleven. Ze worden ook wel eens luxeartikelen of luxe diensten genoemd. Pas wanneer je een hoger inkomen hebt zul je goederen uit deze categorie consumeren of diensten gebruiken. Veel commerciële bedrijven vallen in deze sector.

Er gaat veel geld rond in deze sector. Hierdoor kan de winst die je behaalt met je beleggingen erg groot zijn. Echter, de prestaties van deze sector hangen af van de ontwikkeling van het gemiddelde inkomen in een land. Op de lange termijn biedt deze sector dus geen garantie voor succes. Hierdoor wordt deze categorie als meer risicovol gezien dan de hiervoor besproken categorie.

Drie grote bedrijven binnen deze sector zijn: Starbucks, Best Buy, Amazon.

Sector 5: Communicatiediensten

Bedrijven in deze sector hebben als doel om mensen te verbinden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan telefoonproviders. Maar ook entertainment en interactieve media vallen binnen deze categorie. Omdat verbintenis via communicatiediensten steeds belangrijk wordt zit er een hoop geld in deze sector.

Tegenwoordig schieten de communicatiediensten als paddenstoelen uit de grond. Denk maar aan de vele sociale media platformen of datingapps die er bestaan. Niet alle platformen zullen in de toekomst blijven bestaan. Daarom is het belangrijk dat je de populariteit van een bedrijf in deze sector goed bestudeert voor je gaat beleggen.

Drie grote bedrijven binnen deze sector zijn: AT & T, Facebook, Netflix.

Sector 6: Industrie

De industrie sector omvat veel verschillende bedrijven. Denk aan luchtvaartmaatschappijen, bedrijven gerelateerd aan openbaar transport en bedrijven gerelateerd aan de wapenvoorziening van het leger. De omvang van deze sector is enorm. Omdat de ontwikkelingen binnen deze sector gericht zijn op de toekomst en duurzaamheid kunnen de juiste beleggingen veel geld opleveren.

Drie grote bedrijven binnen deze sector zijn: Aerospace & Defense, KLM, Boeing Company.

Sector 7: Consumptiegoederen

Consumptiegoederen zijn goederen die men nodig heeft om te overleven en een persoonlijk welzijn te creëren. Bedrijven binnen deze sector voorzien mensen vaak van basisbehoeften. Denk bijvoorbeeld aan voedselbedrijven of bedrijven die goederen aanbieden voor persoonlijke hygiëne. De producten van deze bedrijven zie je in veel winkels.

Wanneer je gaat beleggen in deze sector dan zit je vaak goed. Dit komt omdat je belegt in de basisbehoeften van de mens. Mensen zullen de producten of diensten uit deze sector altijd nodig hebben waardoor er een grotere kans is dat je ook ver in de toekomst geld zult verdienen met je belegging in deze sector.

Drie grote bedrijven binnen deze sector zijn: Albert Heijn, Kroger, Procter & Gamble.

Sector 8: Energie

De energiesector bevat bedrijven die zich primair bezighouden met zaken rondom olie-, gas- en verbruiksbrandstoffen. Het kan het aanleveren of verwerken van de grondstoffen zijn.

Tegenwoordig kan de mens niet meer leven zonder energie. We hebben zelfs steeds meer energie nodig. Denk bijvoorbeeld aan alle elektrische apparaten die we moeten opladen. Duurzaamheid is steeds belangrijker geworden. Wanneer je kiest voor het beleggen in een duurzaam bedrijf dan zul je op de lange termijn veel geld kunnen verdienen met je beleggingen in deze sector.

Drie grote bedrijven binnen deze sector zijn: Exxon Mobil, Chevron, Kinder Morgan.

Tip: Wil jij makkelijk energieprijzen vergelijken? Bekijk dan ook eens onze online energieleveranciers vergelijker.

Sector 9: Voorzieningsbedrijven

Binnen deze sector vallen de bedrijven die de bemiddelaars vormen tussen de bedrijven uit de vorige sector en de consument. Denk bijvoorbeeld aan energieleveranciers of leveranciers van gas, water of licht.

Ook voor deze sector geldt dat we de producten nodig hebben om te overleven, waardoor je ook binnen deze sector op de lange termijn het vermogen van je belegging zult zien groeien wanneer je een zorgvuldige keuze maakt m.b.t. het bedrijf waarin je belegt.

Drie grote bedrijven binnen deze sector zijn: Aegon, Duke Energy, Southern Company.

Sector 10: Vastgoed

De naam van de sector ‘vastgoed’ spreekt eigenlijk al voor zichzelf. De sector omvat bedrijven die primair werkzaamheden verrichten die te maken hebben met vastgoed. Denk bijvoorbeeld aan vastgoedmakelaars of vastgoedbeleggingsfondsen. De sector is relatief nieuw op de lijst van S&P-sectoren en daardoor vol in ontwikkeling.

Bedrijven binnen deze sector verlenen vaak contracten voor bijvoorbeeld hypotheek of huur. Deze contracten zorgen ervoor dat het bedrijf voor een langere tijd van inkomen wordt voorzien. Daardoor worden beleggingen binnen deze sector ook als minder risicovol gezien en worden deze gedaan voor de lange termijn.

Drie grote bedrijven binnen deze sector zijn: American Tower Corp., Boston Properties, Equinix.

Sector 11: Materialen

De materialen sector levert ook grondstoffen. Echter, het gaat niet om olie of grondstoffen voor energie. Het gaat om bouwmaterialen. De sector wordt ook wel gezien als de sector die ervoor zorgt dat andere sectoren blijven draaien. Omdat deze sector zo ondersteunend is voor andere sectoren wordt ook deze sector geclassificeerd als minder risicovol.

Beleggen in deze sector betekent beleggen in de toekomst. Immers, op de lange termijn zal deze sector belangrijk blijven. Je zult op deze manier met de juiste beleggingen voorzien zijn van inkomsten in de toekomst.

Drie grote bedrijven binnen deze sector zijn: Intertape Polymer Group, Cabot, Barrick Gold.

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *