Domeinnamen verkopen: Geschikt om geld te verdienen?

Domeinnamen verkopen tips

Home » Geld bijverdienen » Domeinnamen verkopen: Geschikt om geld te verdienen?

}

25 oktober 2021

Domeinnamen kunnen gezien worden als hét digitale uithangbord van een bedrijf op het internet. Het is daarom niet verwonderlijk dat tal van bedrijven extra veel waarde hechten aan domeinen met een voor hen toepasselijke betekenis of achterliggende gedachte. Maar valt er nog wel geld te verdienen met domeinnamen verkopen? Je zou namelijk verwachten dat de meeste mooie domeinnamen als jarenlang geregistreerd – en daarmee bezet – zijn.

Niets is minder waar. Echter, de in- en verkoop van domeinnamen biedt op het moment van schrijven nog steeds genoeg kansen om iets extra’s te verdienen. Mits je weet hoe je dit moet aanpakken. In dit artikel gaan wij hier nader op in en lees je onder andere hoe je geld kunt verdienen met de verkoop van domeinen, en welke manieren er precies zijn om ze te kopen en van de hand te doen.

Hoe kun je met domeinnamen verkopen geld verdienen?

Domeinnamen verkopen kan lucratief zijn, omdat bedrijven graag mooie domeinen inzetten om hun diensten of producten te vermarkten dan wel aan te bieden. Niet alleen straalt een mooie domeinnaam meer autoriteit en vertrouwen uit; het kan er ook voor zorgen dat er meer bezoekers op een website terechtkomen.

Als voorbeeld: Auto.nl oogt natuurlijk een stuk mooier dan bijvoorbeeld auto5932.nl, en daarnaast zijn er veel mensen die rechtstreeks naar “auto.nl” in hun browser zoeken. Dit resulteert in gratis bezoekers voor de eigenaar van auto.nl.

Wanneer je overweegt om domeinnamen te verkopen, kun je hier handig op inspelen. Generieke domeinnamen die idealiter een commerciële insteek hebben, zijn immers interessant voor eindgebruikers. De domeinnaam in het bovenstaande voorbeeld zou bijvoorbeeld interessant kunnen zijn voor een importeur / verkoper van auto’s, maar ook marketingbureaus of publishers zouden interesse kunnen hebben. Een dergelijk domein als auto.nl kan namelijk ook ingezet worden voor een online magazine.

Zo zijn er tal van voorbeelden te bedenken van potentiële eindgebruikers. Vind je een koper die de waarde van een mooie domeinnaam inziet én bereid is om de juiste prijs te betalen? Dan kan domeinnamen verkopen een zeer interessante bijverdienste zijn.

Tips domeinnamen inkopen en verkopen

Domeinnamen verkopen en inkopen

Domeinnamen verkopen en inkopen: Hoe pak je dit aan?

Het inkopen en verkopen van domeinnamen: Hoe kun je daarmee van start gaan? Allereerst is het belangrijk om een account te hebben bij een zogeheten registrar. Bekende registrars zijn bijvoorbeeld TransIP, Hostnet, Yourhosting en Vimexx. Daar kun je domeinnamen onderbrengen door ze te registreren (oftewel vastleggen) of naartoe te verhuizen.

Aan iedere domeinnaam zit een code gekoppeld, het zogeheten ‘verhuistoken’ of ’transfer token’. Daarmee kan de domeinnaam verhuisd worden naar jouw account, of die van een koper. Is een domein verhuisd? Dan verandert dit token in een nieuwe.

Nu je weet hoe je domeinnamen kunt verhuizen en registreren, gaan we onderstaand in op een drietal tips over domeinnamen verkopen en inkopen.

Tip 1: Zelf domeinnamen registreren

Ten eerste kun je zelf domeinnamen registreren, waarna je ze kunt verkopen. Het beste is om jezelf eerst te focussen op de Nederlandse markt, alvorens je bijvoorbeeld domeinnamen aan Belgische of internationale bedrijven of personen gaat verkopen. Daardoor kun je ‘feeling’ met de domeinnamen handel krijgen.

Kies in eerste instantie dus voor het registreren en verkopen van .nl-domeinnamen. Zoals eerder beschreven in dit artikel, zijn de meeste mooie generieke domeinnamen al jarenlang bezet. Toch kun je met een beetje creativiteit best commercieel aantrekkelijke domeinen registreren. Je kunt er onder meer voor kiezen om bepaalde termen samen te voegen in één domeinnaam. Ze moeten dan wel goed bij elkaar passen. Denk bijvoorbeeld aan “verzekeringen” en “vergelijken”. Is verzekeringenvergelijken.nl nog vrij? Dan kun je deze prima registreren.

Ook “kopen” kan een interessante toevoeging aan een term zijn, en zo zijn er veel andere woorden met een commerciële betekenis die je kunt verwerken in domeinnamen. Heb je een aantal goede domeinen vastgelegd? Dan kun je van start gaan met de verkoop van deze domeinnamen. Meer daarover lees je bij tip 2.

Tip 2: Mooie domeinen in- en verkopen via platforms

Domeinen inkopen en verkopen platforms

Je kunt domeinnamen inkopen en verkopen via platforms

Er zijn verschillende platforms die geschikt zijn voor domeinnamen verkopen. Deze platforms zijn veelal gratis te gebruiken; denk aan SEDO en Dan.com. Hier kun je jouw domeinnamen te koop aanbieden. Je betaalt alleen het platform bij een succesvolle verkoop. Er gaat dan een commissiepercentage (circa 10-15%) van de verkoopsprijs naar het desbetreffende domeinnamen platform. Hetgeen er overblijft, wordt vervolgens gestort op jouw bankrekening.

Tevens zijn er een aantal fora waar je domeinnamen gratis kunt verkopen. Sitedeals is het bekendste forum waar de meeste domeinnamen handelaars actief zijn. Ook kun je op deze platforms zoeken naar waardevolle domeinnamen die tegen een gunstige prijs door anderen aangeboden worden. Heb je er één gevonden waarvan je denkt dat je deze kunt aanbieden aan een bedrijf of een andere eindgebruiker? Dan kun je overwegen om deze te kopen via het platform, waarna je het domein – nadat je deze naar jouw registrar verhuisd hebt – probeert door te verkopen.

Let wel: Domeinnamen kopen via deze platforms vergt vaak een flinke investering. De prijs van een goede domeinnaam die al vastgelegd is, start veelal bij een paar honderd euro en kan zelfs oplopen tot enkele duizenden euro’s. Probeer eerst wat feeling met de handel in domeinnamen te krijgen, alvorens je dergelijke bedragen in domeinen investeert.

Tip 3: Rechtstreeks domeinnamen verkopen aan eindgebruikers

Je kunt ook domeinnamen verkopen aan eindgebruikers door ze rechtstreeks te contacteren. Zoek hun mailadres op of bel ze. In een mail of tijdens een telefoongesprek kun je in het kort aangeven welke domeinnaam jij hebt en wat de voordelen van een overname van dit domein (voor het desbetreffende bedrijf) zijn.

Een bedrijf kan jouw domein, wanneer ze deze overgenomen hebben, bijvoorbeeld doorsturen naar hun eigen domeinnaam. Daarmee kunnen ze extra bezoekers binnenkrijgen dankzij het zogeheten ’type-in traffic’.

Tevens kan een domein door hen ingezet worden als basis van hun huidige website. Dit kan door hen overwogen worden, wanneer jouw domein korter is of beter aansluit op hun bedrijfsnaam. Twee en drie letter .nl domeinnamen zijn veelal interessant voor bedrijven die hun huidige domeinnaam willen inkorten. Heet een bedrijf bijvoorbeeld VY Media en gebruiken zij momenteel vymedia.nl? Dan hebben ze mogelijk interesse in het domein ‘VY.nl’.

Hoeveel verdient de verkoop van domeinnamen?

Domeinnamen verkopen kan een lucratieve bezigheid zijn wanneer je het goed aanpakt. Echter, levert het voor de meesten geen constante geldstroom op; de ene maand kun je er enkele honderden tot duizenden euro’s mee verdienen (deels afhankelijk van geluk), de andere maand kan het voorkomen dat je vrijwel geen domeinen verkoopt. Daarom is het lastig om te bepalen hoeveel de verkoop van domeinen nu precies oplevert.

Het meeste kun je verdienen door domeinnamen aan kapitaalkrachtige eindgebruikers te verkopen, zoals multinationals of MKB’ers. Bedragen kunnen oplopen van enkele duizenden euro’s tot 100.000 euro. Echter, dit zijn uitzonderingen. Wanneer je een paar honderd euro op de verkoop van een domein verdient, is dat natuurlijk al een mooie (bij)verdienste. Dergelijke winsten zijn realistisch en zeker haalbaar.

Risico’s domeinen verkopen

De verkoop van domeinen heeft relatief weinig haken en ogen als je weet wat je doet, maar is niet geheel zonder risico. Om te beginnen moet je goed onderzoek doen of een bepaald domein geen merknaam bevat dat al vastgelegd is. Zo zou het bijvoorbeeld niet slim zijn om “cocacolakopen.nl” aan Coca-Cola aan te bieden, omdat het daarbij om een merknaam gaat. In een dergelijk geval kan een organisatie de domeinnaam vorderen, al dan niet via een rechtszaak. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Check daarom altijd een bepaalde term op een website zoals boip.int/nl. Daar kun je zien of een term als merk(naam) vastgelegd is. Een ander risico is het ontbreken van geduld. Soms duurt het vrij lang om een domeinnaam te verkopen – zeker wanneer je niet actief eindgebruikers benadert. Het geld wat je in een domein gestopt hebt, kan daardoor enkele weken tot maanden ‘vastzitten’.

Wanneer je overweegt om domeinen in te kopen en te verkopen, is het raadzaam om een specialist binnen de domeinnamen handel te contacteren. Diegene heeft meer zicht op de potentiële risico’s en andere zaken waar rekening mee gehouden dient te worden.

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *