Hoe beleggen met hoge inflatie in 2022?

Hoe beleggen hoge inflatie?

Home » Geld investeren » Hoe beleggen met hoge inflatie in 2022?

}

24 januari 2022

De steunmaatregelen die door de verschillende overheden, waaronder ook de Nederlandse en de Belgische, zijn gegeven naar aanleiding van de COVID-19 pandemie zullen zich meer dan waarschijnlijk nog bijna het volledige jaar laten voelen onder de vorm van inflatie. Voor Nederland is de verwachting dat de inflatie dit jaar rond de 3,8 procent zal zijn gelegen. Voor België geldt een inflatie van 5 procent terwijl in de Verenigde Staten de kaap van 7 procent reeds werd gerond.

Dit alles maakt duidelijk dat we nog wel even rekening zullen moeten houden met de impact die het inflatiespook kan hebben, onder meer op onze beleggingen. Heel wat mensen die graag willen beleggen stellen zich dan ook onderhand de vraag waar ze nu eigenlijk het beste rekening mee kunnen houden. Dat hebben wij voor jou uitgezocht en hieronder op een rijtje gezet.

Welke problemen brengt inflatie voor de beurs met zich mee?

Wanneer er sprake is van een significante inflatie is dat een belangrijke factor waar je als belegger absoluut rekening mee zal willen en eigenlijk ook moeten houden. Dit niet alleen omwille van de inflatie op zich, maar ook omdat mogelijke renteverhogingen dan om de hoek loeren. Het verhogen van de rente is sinds jaar en dag een goede strategie gebleken om de inflatie te kunnen drukken. In de Verenigde Staten heeft de Federal Reserve Board, de zogenaamde ‘Fed’ reeds aangekondigd dat er sowieso verschillende rentestijgingen zullen worden doorgevoerd doorheen het jaar.

Een stijging van de rente heeft niet alleen als gevolg dat geld lenen voor bedrijven duurder wordt, daarnaast kan het ook invloed hebben op de spaarrente en de rente die wordt aangeboden op obligaties. Voor deze opties geldt dat ze beiden globaal gezien als merkelijk veiliger worden bestempeld in vergelijking met beleggen in aandelen. Wanneer investeerders min of meer risicoloos hun geld kunnen investeren in dergelijke assets kan er een “vlucht” uit aandelen ontstaan. Het spreekt voor zich dat dit een sterke negatieve impact kan hebben op de aandelenkoersen.

Hoe opgewassen zijn jouw investeringen tegen inflatie?

Inflatie 2022 geld beleggen

Tijdens inflatie geld beleggen: Hoe pak je dit aan?

Telkens wanneer er sprake is van een verandering in de markt is het van belang om je beleggingsportefeuille even grondig te evalueren. Dit betekent niet dat je meteen drastische en impulsieve beslissingen moet gaan nemen, in tegendeel. Zaak is vooral om voor jezelf te bepalen hoe “inflatie-proof” jouw investeringen precies zijn.

Daarbij moet er altijd de nodige aandacht worden besteed aan de mate waarin een onderneming al dan niet in staat kan zijn om haar tarieven te verhogen. Hogere kosten leiden automatisch ook tot hogere prijzen, maar is de consument wel bereid om deze te betalen? Indien je voor de bedrijven waarin je hebt geïnvesteerd geen volmondige “ja” kan antwoorden op deze vraag wijst dit er doorgaans op dat dit geen gunstige inflatie-aandelen zijn. Een bekend voorbeeld van een bedrijf uit de technologiesector die dit wel kan is Apple.

Het Amerikaanse technologiebedrijf staat erom bekend merkelijk duurder te zijn in vergelijking met haar (belangrijkste) consumenten. Bovendien heeft de onderneming door de jaren heen behoorlijk wat prijsstijgingen doorgevoerd die allemaal vrij eenvoudig en zonder al te grote problemen werden geabsorbeerd door haar klantenbestand. Ook wanneer inflatie de productiekosten van het bedrijf verhoogt zou dit in principe dus niet meteen een groot nadeel met zich moeten meebrengen.

Rentestijgingen als gevolg van inflatie

Wanneer er sprake is van inflatie en de rente stijgt of wanneer er in ieder geval enkele rentestijgingen aan de horizon zijn terug te vinden is de kans ongelofelijk groot dat er door heel wat investeerders wordt gekeken in de richting van enkele specifieke sectoren. Het gaat hierbij dan niet alleen om bedrijven die hun tarieven eenvoudig kunnen verhogen, maar ook om bijvoorbeeld:

• Financiële instellingen
• Vastgoedbedrijven

Voor financiële instellingen betekent inflatie een hogere rente en een hogere rente staat gelijk aan extra opbrengsten. Voor vastgoed geldt dat er zelfs gespeculeerd kan worden op niet één, maar wel op twee interessante voordelen. In eerste instantie is het immers zo dat de waarde van vastgoed op termijn meestijgt met de inflatie. Daarnaast geldt ook voor huurinkomsten dat ze veelal meebewegen met de inflatie. Voor investeerders in vastgoed lijkt inflatie dus geen probleem te vormen… of toch? Het gevaar voor deze sector schuilt in de ‘reële rente’.

Vastgoedaandelen toch gevaarlijk in 2022?

Ondanks het feit dat heel wat experten stabiele vastgoedaandelen prefereren in tijden van inflatie mag de reële rente niet uit het oog worden verloren. Wanneer er een stijging van deze rente plaatsvindt worden financieringen, ook voor vastgoed, doorgaans significant duurder. Dit zou het sentiment binnen de vastgoedmarkt kunnen beïnvloeden. Omdat er een stijging wordt verwacht van de reële rente in 2022 zijn menig aantal experten toch wat terughoudend voor wat het tippen van vastgoedaandelen betreft voor het huidige jaar.

Ook interessant om te lezen: Waarom en waarin geld beleggen?

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *