Goud kopen: 5 tips omtrent het investeren in dit edelmetaal

Goud kopen tips

Home » Geld investeren » Goud kopen: 5 tips omtrent het investeren in dit edelmetaal

}

15 maart 2022

Goud kopen is iets wat wij mensen al duizenden jaren doen. Het is zelfs vandaag de dag nog een interesse en populaire investering. Goud is zeldzaam en schaars, wat altijd een positief effect heeft op de prijs. De waarde van het edelmetaal zal nooit een enorme daling doormaken en dat zorgt voor meer veiligheid. Je kan zelf een baar goud kopen bij een juweliers, investeren in ETF’s of beleggen bij de aanbieder GoldRepublic. Wij hebben hieronder een vijftal tips genoteerd voor het kopen goud!

Kopen van goud: Let op de baar-nummers

Edelmetaal goud kopen investering

Goud kopen als investering in edelmetaal

Goud kopen kan jij tegenwoordig ook gewoon online doen, maar dat neemt risico’s met zich mee. Er zijn enkele punten waar jij goed op moet letten. Allereerst moet je letten op zogenaamd ‘gepooled goud’. In dat geval koop jij geen echt goud, maar een belofte van de aanbieder.

Dat raden wij niet aan, het is namelijk een slechte investering. Je kan een dergelijke investering herkennen aan goud zonder een baar-nummer. Een baar-nummer is ontzettend belangrijk en kan aantonen dat jij de eigenaar bent van het goud. Het is onmogelijk om dat te bewijzen zonder een baar-nummer. Koop dus uitsluitend goud bij een partij die baar-nummers kan verstrekken.

Zelf goud opslaan is onhandig en risicovol

Het is vrij eenvoudig om zelf een baar goud te kopen en deze mee naar huis te nemen. Sterker nog, een baar kan jij zelfs gewoon online bestellen en laten verzenden. Echter is het risicovol om de baar thuis te bewaren. Je kan bijvoorbeeld besloten worden en er is geen verzekeraar die de helpende hand zal bieden. Daarnaast kan jij niet profiteren van de voordelen van een professionele opslaglocatie.

Dat is niet het enige minpunt, want op een gegeven moment wil jij de baar ook verkopen. Je moet dan eerst aan een zoektocht beginnen naar een koper en vaak krijg jij niet de beste prijs. Dat is anders wanneer jij het goud ergens koopt met een terugkoopgarantie, dat biedt gewoonweg onwijs veel voordelen.

Kies voor een betrouwbare aanbieder

Je kan bij diverse online aanbieders een echte goud baar kopen, maar dan zal je wel rekening moeten houden met leverrisico. Dat is vervelend, want je zal altijd een tijdje moeten wachten tot het goud is geleverd. Er zijn aanbieders die enkele weken over het leveren doen en dat moet jij niet willen. Probeer daarom voor een betrouwbare partij te kiezen die bekend staat om zijn snelle levering. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor GoldRepublic, een aanbieder met de benodigde vergunningen en een ijzersterke reputatie. Het is vanzelfsprekend ook mogelijk om zelf contact op te nemen met een juwelier. Het is dan waarschijnlijk mogelijk om op afspraak een baar te kunnen kopen. Echter zal je het goud dan zelf moeten opslaan. Probeer om die reden ook een terugkoopgarantie te verkrijgen, dat scheelt veel tijd, moeite en geld.

Limietorder inzetten bij goud aankopen

Als jij boodschappen gaat doen in de supermarkt dan weet je ten alle tijden wat de prijzen zijn. Dat is bij edelmetalen nog wel eens anders en dat is eigenlijk best wel raar. De prijs van koud kan namelijk fluctueren, aangezien het een beleggingsproduct is. Dat kunnen wij niet zeggen over een pak melk. De prijs kan dan ook plotseling net wat hoger uitvallen, maar ook lager. Er is echter ook een manier om dat tegen te gaan, namelijk door gebruik te maken van de zogeheten limietorders. Je kan op die manier een prijs instellen in het systeem van een aanbieder. Het goud, zilver of platinum zal alleen worden aangekocht zodra het limiet is bereikt. Je hoeft de koers niet in de gaten te houden, alles zal automatisch gebeuren.

Goud kopen en verkopen op het juiste moment

Het is vrij simpel, maar bij goud gaat het allemaal om de koers. Het doel is om de edelmetalen voor de laagst mogelijke prijs te kopen en deze op een hoogtepunt weer te verkopen. De grote vraag is alleen wanner dat moment is aangebroken. De echte kenner zal dat al snel doorhebben. Het is daarom slim om eerst research te doen en wellicht de koersen eerst een tijdje aandachtig te bestuderen. Leer de markt van edelmetalen kennen en ga daarna aan de slag als investeerder in goud.

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *