5 handige tips voor het investeren in zilver

Investeren in zilver

Home » Geld investeren » 5 handige tips voor het investeren in zilver

}

16 maart 2022

Edelmetalen zijn altijd al een populaire investering geweest en zullen dat ook nog lang blijven. Je kan tegenwoordig in een handomdraai beleggen in goud, zilver en platina. Zilver is een interessante optie en misschien wel geschikt voor jouw beleggingswensen. Een investering neemt altijd risico’s met zich mee, maar die kan jij beperken door te investeren in edelmetalen. Hieronder hebben wij vijf tips genoteerd voor het kopen van zilver.

Tip 1: Koop zilver met een baar-nummer

Tips investeren in zilver

Edelmetaal zilver als investering

De investeerder zal al snel merken dat er in de zilverhandel veel termen voorbij zullen komen die jij misschien niet kent. Dat is geen ramp, maar het is wel handig om research te doen. Allereerst raden wij je aan om alleen ‘allocated’ zilver te kopen. Dat heeft een logische reden, want het gaat dan om zilver dat ook daadwerkelijk op jouw naam zal worden gezet.

Je kan natuurlijk wel geld investeren in unallocated zilver, maar je zal dan nooit weten waar het zilver daadwerkelijk is opgeslagen. Een bekende aanbieder waar jij terecht kan voor allocated zilver is het van oorsprong Nederlandse bedrijf GoldRepublic. Jij bent na de investering ook echt de eigenaar van het zilver en je zal een baar-nummer toegestuurd krijgen. Het is zelfs mogelijk om het zilver zelf te bewaren en te laten versturen per post.

Tip 2: Betaal geen BTW

De meeste nieuwkomers in de zilverwereld kopen het edelmetaal en betalen daar BTW over. Dat is eigenlijk erg zonde, want het is niet noodzakelijk. Je kan namelijk bepaalde types zilver aanschaffen zonder ook maar één cent BTW te betalen. In Nederland is zilver een grondstof en de staat zal dan ook 21% BTW in rekening brengen, terwijl dat percentage in andere landen veel lager ligt. Het aanschaffen van zilver is voor nieuwkomers minder interessant dan andere bekende edelmetalen.

Het is ook mogelijk om als bedrijf te gaan handelen in zilver. In dat geval krijg jij de mogelijkheid om de BTW terug te vragen, maar dat is geen snelle en gemakkelijke optie. Desondanks kan het wel veel geld schelen. Echter kan jij zilver ook aanschaffen en laten opslaan in een zogeheten ‘geaccrediteerde kluis’. De kluis dient dan ook in een douane-entrepot te staan, waardoor er geen BTW hoeft te worden afgedragen. Deze methode stelt het betalen van BTW eigenlijk uit, want zodra het zilver de kluis verlaat dan zal er wel een heffing van toepassing zijn. Het kan ook zijn dat het zilver nooit de kluis verlaat bij verkoop, bijvoorbeeld bij een terugkoopgarantie.

Tip 3: Investeren in zilver? Eigen opslag is altijd duurder

Er zijn diverse winkels en webshops die de investeerder de kans bieden om zelf een zilver baar te kopen. Je kan het goud dan ophalen of laten versturen. Daarna moet jij de baar zelf opslaan en veilig bewaren. Dat klinkt fijn, maar het is geen verstandige optie. Allereerst zal jij ten alle tijden BTW moeten betalen, waardoor het een dure aangelegenheid zal zijn.

Je kan ook een doelwit worden van een diefstal of het zilver kwijtraken. Je zal dan nooit genieten van een verzekering. Dat is anders wanneer jij kiest voor een bedrijf dat de opslag op zich neemt. Mocht je de zilver baar weer willen verkopen, dan is het ook moeilijker om een koper te vinden of om überhaupt de beste prijs te kunnen krijgen.

Tip 4: Kies voor een aanbieder met een vergunning

Het is een beetje een cliché, maar wel de waarheid. Kies ten alle tijden voor een betrouwbare aanbieder met een vlekkeloze reputatie. Je kan bijvoorbeeld de reviews lezen van andere investeerders en zelf voldoende research doen naar een aanbieder van zilver. Een belangrijk punt is de AFM-vergunning. Een dergelijke vergunning geeft zekerheid en zal nooit te nimmer worden vergeven aan een bedrijf. Check ook of je een baar-nummer krijgt en hoelang de levertijd is. Beperk het risico door voor een veilige en betrouwbare partij te kiezen.

Tip 5: Betaal een zelfgekozen prijs

De waarde van zilver kan nog wel eens schommelen en dat zorgt voor de nodige verwarring. Het kan zijn dat jij een bepaalde prijs in gedachten hebt, dan kan jij een limietorder instellen bij verschillende aanbieders. Zodra het limiet is bereikt, dan zal het systeem automatisch het zilver inkopen. Een dergelijke order is ook beschikbaar voor het verkopen van zilver.

Disclaimer: Geen financieel advies

Alle informatie op Spaarvarken.nl – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

Ook interessant om te lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *