Cryptocurrency wallets, weleens van gehoord, maar weet je niet wat ze inhouden? Lees dan snel verder. De cryptocurrency hebben de laatste jaren een significante groei doorgemaakt. Wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen mensen die cryptomunten in het bezit hebben. Er kan dan ook niet meer worden gesproken van een niche. Als je interesse hebt in de cryptomarkt is het slim om jezelf er eens goed in te verdiepen. De termijn ‘wallet’ zal je wel eens voorbij zien komen. Een wallet kan je vergelijken met een echte portemonnee, alleen dan digitaal. Je kan de munten in een wallet digitaal opslaan en bewaren.
Soorten crypto wallets
Een crypto-wallet zorgt ervoor dat de cryptomunten veilig zijn en dat hackers er niet zo gemakkelijk bij kunnen komen. Er zijn echter meerdere soorten wallets beschikbaar. Onderstaand gaan wij nader in op 4 soorten cryptocurrency wallets, waarbij we onder meer ingaan op de voordelen van deze wallets.
Online crypto wallet
Een van de bekendste cryptocurrency wallets is de ‘online wallet’. Zoals je al kan raden gaat het om een digitale portemonnee die uitsluitend online opereert. Je hebt een internetverbinding nodig om bij de wallet te kunnen komen. De meeste wallets die intern bij een exchange worden aangeboden zijn dan ook online wallets. Bijvoorbeeld wanneer jij cryptomunten koopt bij Bivavo, dan worden de munten in een online wallet bij de exchange opgeslagen.
App wallet
De app wallet is de laatste jaren ook steeds populair geworden bij de investeerders. Je kan de wallet downloaden op jouw smartphone en/of tablet. Je kiest zelf een wachtwoord uit en je kan de wallet beheren op het mobiele apparaat. Een voordeel is dat je wallet niet bij een exchange is aangesloten, wat voor sommige investeerders erg belangrijk is.
Hardware wallet
Veiligheid is vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel binnen de cryptomarkt. De hardware wallets zijn om die reden dan ook populair. Het gaat om een fysiek apparaat, oftewel niet online. Je kan de munten opslaan op de hardware en deze vervolgens offline bewaren. Je legt het apparaat bijvoorbeeld in de kast of een kluis. Inloggen kan alleen met een pincode. Het is voor hackers onmogelijk om bij de munten te komen, behalve wanneer een inbreker het apparaat steelt en de pincode weet. Die kans achten wij niet al te groot.
Paper wallet
Goedkoper kan niet, want een paper wallet is kosteloos. Je moet een crypto-adres aanmaken en vervolgens de private key opschrijven op een papiertje. Het papiertje is dan eigenlijk jouw wallet, daarop staan alle benodigde gegevens. Het gebruiksgemak is niet al te best, maar een hacker heeft geen schijn van kans. Je kan zo’n papiertje snel verliezen, dus je moet echt een goede bewaarplaats bedenken.
Waarvoor dient een wallet?
Cryptocurrency aanschaffen is tegenwoordig bijzonder simpel. Je bezoekt één van de sites waar de crypto te koop is en meestal kan je ook nog eens betalen met iDeal. Je moet de crypto coins alleen nog wel ergens kunnen stallen, oftewel veilig opslaan. Een cryptocurrency wallet biedt dan uitkomst. Een wallet zorgt ook voor de nodige beveiliging en moet hackers buiten de digitale deur houden. De wallet werkt verder hetzelfde als een traditionele bankrekening. Je kan op ieder gewenst moment bij de munten komen en deze weer verkopen of uitgeven.
Hot & Cold wallets
Er zijn genoeg termen die in de cryptowereld voorbijkomen, waarvan jij waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord. Een hot en een cold wallet is daar een goed voorbeeld van. Het lijken twee compleet verschillende dingen, maar eigenlijk zijn de verschillen minimaal. Een hot wallet is een crypto-wallet waarbij de eigenaar verbonden moet zijn op het internet. Een online wallet is dus een hot wallet, maar dat geldt ook voor de wallets die worden aangeboden door de crypto-exchanges.
Een cold wallet biedt uitkomst aan de investeerder die de munten offline wilt opslaan. Een hardware wallet is bijvoorbeeld een fysiek apparaat en kan gewoon in de kast worden neergelegd. Een paper wallet kan ook worden gezien als een cold wallet. Deze cryptocurrency wallets zijn erg succesvol, aangezien het ervoor zorgt dat een hacker onmogelijk bij de cryptomunten kan komen. In tijden waarin privacy een belangrijke rol speelt is een cold wallet populair.
Multicoin wallet
De term Multicoin wallet komt niet al te vaak voorbij, maar is wel handig om te kennen. Een multicoin wallet beidt de kans om meerdere soorten cryptomunten op te slaan in één wallet. Sommige cryptomunten kunnen alleen in specifieke wallets worden opgeslagen, waardoor een investeerder al snel meerdere wallets moet aanmaken. Dat is onnodig, want een multicoin wallet kan allerlei soorten cryptocurrency opslaan. Het zorgt voor meer gemak en overzicht. Je kan bijvoorbeeld de Bitcoin, Ethereum, Ripple en de Cardano gewoon in één wallet plaatsen.
De Arculus Keycard Wallet is één van de populairste multicoin wallets. De hardware wallet ziet eruit als een creditcard of pinpas. De wallet beschikt over een 3-factor authenticatie en zal nooit opgeladen hoeven te worden. Je kan de kaart uitlezen op een smartphone en inloggen in de wallet. De pincode bestaat uit zes cijfers, maar je kan ook gezichtsherkenning instellen. De Arculus Keycard is geschikt voor de volgende cryptocurrency: Bitcoin, Ripple, Bitcoin Cash, Tether, Litcoin, Ethereum, BUSD Token, Aave Token, USDC, Uniswap, TrueUSD en de Ethereum.
2-factorverificatie inschakelen
De meeste beginnende cryptohandelaren besluiten om gebruik te maken van een online wallet. Deze wallets worden namelijk direct aangeboden bij een exchange en zijn eenvoudig in het gebruik. Er zijn wel nog wat risico’s die een online wallet met zich meenemen. Hackers kunnen juist de online wallets bereiken, aangezien het allemaal via het internet gaat. Dat is natuurlijk niet wat de investeerder wilt, daarom raden wij ten alle tijden aan om een 2-factorverificatie in te stellen. Simpelweg door jouw online wallet op de beste manier te beveiligen kan je de hackers weghouden bij de cryptomunten. Je kan een online wallet bijvoorbeeld koppelen aan jouw eigen mobiele nummer of een mailadres.
Back-up cryptocurrency wallets maken
Geen toegang meer hebben tot jouw eigen wallet, het is een nachtmerrie voor veel investeerders. Je kan niet meer op jouw wachtwoord komen of de wallet is gestolen. Het is een situatie waarin niemand wilt komen. Een back-up maken van een wallet kan oplossing bieden voor dit soort situaties. Je dient een bestand te maken met bepaalde gegevens. Het kan gaan om een seed, een JSON-bestand of de welbekende private key. En ook deze back-up moet je weer ergens veilig opslaan.
0 reacties